Videospeler inladen...

Primeur aan het Belgische paleis: de eerste vrouwelijke lijfwacht

Een primeur aan het Belgische hof: de koninklijke familie wordt niet langer beschermd door louter en alleen mannelijke lijfwachten. Voort het eerst is er ook een vrouwelijke lijfwacht aan de slag. In het verleden waren er al vrouwelijke kandidaten voor de functie, maar ze raakten niet door alle selectieproeven.

De Belgische koninklijke familie wordt beschermd door een groep van lijfwachten die elkaar afwisselen. Zowel op officiële activiteiten als op (privé-)reizen houden ze een oogje in het zeil en gaan uiterst discreet te werk. Steevast zijn het mannen in maatpak, met het bekende oortje in om contact te houden.

Koning Filip (links onder) vandaag op bezoek in Brussel bij Berg van Barmhartigheid met een van zijn lijfwachten.

Sinds kort is er ook een vrouwelijke lijfwacht (zie foto bovenaan en video) in hun midden. De vrouw in kwestie zou eerder ook gewerkt hebben voor premier en beschikt dus over enige ervaring. In het verleden waren er vrouwelijke kandidaten die zich aandienden bij de Directie bescherming van de federale politie (DAP) voor de functie van lijfwacht, maar zij slaagden niet in alle selectieproeven.

VIDEO: de vrouwelijke lijfwacht (in het midden en zonder stropdas) begeleidt discreet koning Filip

Videospeler inladen...

Speciale vaardigheden vereist

Kandidaten dienen over verschillende vaardigheden te beschikken om de koninklijke familie te beschermen. Volgens de site van de federale politie: "Discretie en beschikbaarheid, een zekere vlotheid in de omgang, het vermogen om zich aan te passen aan verschillende sociale milieus, een goede groepsgeest, initiatief kunnen nemen, een goede fysieke en geestelijke gezondheid hebben, over een zekere talenkennis beschikken… Humane waarden en een vooruitgangspotentieel vormen eveneens belangrijke troeven."

Concreet beschikken de koning en koningin telkens over een zogenoemde "agent in charge": een persoon die dicht bij hen staat (letterlijk), maar ook over lijfwachten die circuleren en zich tussen het publiek mengen.

Meest gelezen