Videospeler inladen...

Scaramucci aan VRT NWS: "Kinderen opsluiten fundamenteel tegen Amerikaanse waarden"

Anthony Scaramucci. De naam lijkt op het lijf geschreven van een operaster. Maar Scaramucci, of "The Mooch", blinkt niet uit in schone kunsten. De harde zakenwereld, dat is zijn thuis. Donald Trump huurde Scaramucci in als chef communicatie. Dat was op 25 juli vorig jaar. Tien dagen later vloog Scaramucci al de laan uit, nadat hij in een interview brandhout had gemaakt van verschillende medewerkers van de president. Een klein jaar later sprak Björn Soenens met "The Mooch".  

"De Amerikanen zijn boos", zegt Scaramucci aan VRT NWS. "Ze zijn bang voor hun economische toekomst en vinden dat de politieke klasse faalt. Ze zien beslissingen over infrastructuur, het onderwijs, ze lezen hoe erg Amerika in de schulden zit en vragen zich af wat hun familie daaraan heeft. Dus het beleid vervreemdt de Amerikanen nog meer van Washington. De politieke klasse zou zich daar bewust van moeten zijn. Maar de politici zijn blind. Ze zien niet dat de Amerikanen schoon genoeg hebben van Washington." 

De politici in Washington zijn de eerste pagina's van hun eigen ondergang aan het schrijven. 

Anthony Scaramucci

"In Europa denken ze dat Trump een kort lontje heeft, dat hij snel geïrriteerd is, maar dat klopt helemaal niet", zegt de gewezen communicatieadviseur. "Trumps huid is dikker dan die van tien krokodillen. Oké, de president heeft een nogal spectaculaire manier om zich in het publiek uit te drukken, maar op vergaderingen waar de politiek wordt bepaald, is hij veel rustiger en slaat hij absoluut geen hoge toon aan." 

Kinderen opsluiten: ramp voor het imago van de president

Op de vraag of de beelden waarop te zien is hoe Amerika kinderen opsluit die van hun ouders worden gescheiden nefast zijn voor het imago van Trump, antwoordt Scaramucci keihard: "Wat Trump nu doet, het scheiden van ouders en hun kinderen, druist regelrecht in tegen de Amerikaanse waarden. De oorzaak van die vergissing is duidelijk: Trumps adviseurs zijn ja-knikkers. Ik voorspel trouwens een snelle aanpassing van die te harde migratiemaatregel. 

Arbeiders zijn de pineut van het internationale handelssysteem

Scaramucci steunt zijn gewezen baas wel helemaal in het handelsconflict met Europa en China. "Trump wil geen handelsoorlog, hij wil gewoon de lat gelijk leggen met Europa en China. Het huidige systeem, waarbij de Verenigde Staten hogere invoerrechten moeten betalen dan ze zelf vragen, is nefast voor de arbeiders- én de middenklasse.  Dat moet veranderen.  Trump heeft daarin gelijk."

Er komen goede tijden aan voor de Amerikaanse arbeiders.  Helaas slechts over tien of vijftien jaar 

"Wat er nu lokaal in de kleine gemeenschappen gebeurt, is positief. Maar de gevolgen van de economische politiek zullen pas over tien tot vijftien jaar gunstig zijn voor de arbeiders- en de middenklasse. Eindelijk wordt de stem van de Amerikaanse arbeidersklasse gehoord. En dat is fantastisch. Maar het gaat te lang duren vooraleer de mensen dat in hun portemonnee zullen voelen. We moeten sneller oplossingen vinden om de kloof tussen arm en rijk te doen dalen. Alleen moeten we beseffen dat socialisme een recept is dat in de Verenigde Staten nooit zal werken." 

Ooit, met Kerst!

"Tien dagen in het Witte Huis, was dat de meest vreemde ervaring in uw leven?", wil onze reporter weten. Waarop Scaramucci antwoordt: "Maar man toch, ik ben in een arbeiderswijk opgegroeid.  Daar was het de ene bijzondere ervaring na de andere. Trouwens, ik sluit niet uit dat ik ooit naar het Witte Huis terugga. Alleen zal het niet in een officiële functie zijn zolang Trump president is. Maar het zou fijn zijn, mocht Donald Trump me ooit met de Kerst eens bij hem thuis uitnodigen." 

VIDEO: bekijk hieronder het integrale interview van onze correspondent in de VS Björn Soenens en Anthony Scaramucci

Videospeler inladen...

Meest gelezen