Videospeler inladen...

Trump wil "derde weg" om migranten en hun kinderen samen vast te houden

Donald Trump wil dat het Amerikaanse Congres een "derde weg" goedkeurt om migranten en hun kinderen als een gezinseenheid samen vast te houden én samen het land uit te zetten. De Republikeinen werken intussen aan een plan in die zin.

Migranten en hun kinderen aan de grens scheiden of open grenzen: dat zijn volgens Trump de enige 2 opties die de wet hem geeft om met immigratie om te gaan. Sinds zijn administratie voluit op die eerste optie inzet en kinderen van migranten effectief van hun ouders gescheiden zitten, regent het kritiek op zijn beleid. Daarom wil hij dat het Congres hem via wetgeving een "derde weg" aanreikt.

Die "derde weg" moet de regering van Trump toelaten om migranten en hun kinderen die aan de grens aankomen samen als een gezinseenheid vast te houden en hen ook samen het land uit te zetten, zegt hij. "We moeten stoppen met gezinnen te scheiden", zegt hij. "Maar we kunnen mensen niet laten binnenstromen. Politiek correct of niet: we hebben een land dat veiligheid nodig heeft."

Nog volgens Trump is de huidige migratiecrisis de schuld van de Democraten. Zij steunen achterpoortjes in de wet die het smokkelen van kinderen uitlokken en ze willen dat migranten het land "overspoelen", zo houdt hij vol.

Migratiewet

"De migratiewet zegt dat iedereen die illegaal de grens oversteekt, kan worden opgepakt", verduidelijkt VRT-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal". "In 1997 is die wet uitgebreid: als kinderen worden opgepakt, moeten ze meteen weer worden vrijgelaten."

"De wet expliciteert niet of die kinderen van hun ouders worden gescheiden. In de praktijk kan dit volgens de wet alleen als sprake is van het smokkelen van kinderen of als blijkt dat hun ouders niet hun echte ouders zijn."

"In dat laatste geval worden ze beschouwd als onbegeleide minderjarigen en worden ze vastgezet in afwachting van hun deportatie. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook onder Barack Obama, maar onder zijn bewind is het nooit gebeurd dat kinderen van hun ouders zijn gescheiden."

Huis van Afgevaardigden

In het Congres werken de Republikeinen intussen aan een plan, meldt AP. Volgens het persagentschap wil de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de regels aanpassen zodat minderjarige migranten langer dan 20 dagen kunnen worden vastgehouden.

Precies door die strenge limiet worden ze vandaag van hun ouders gescheiden. Als die grens vervalt, kunnen ze gedurende langere periodes samen met hun ouders worden vastgehouden.

Senaat

In de Senaat legt de Republikeinse meerderheid een gelijkaardige wet op tafel die toelaat om migranten en hun kinderen samen vast te houden en gezinnen ook voorrang te geven in de procedure. Volgens fractieleider Mitch McConnell staan alle Republikeinse senatoren achter dit voorstel, maar hebben ze ook de steun van enkele Democratische senatoren nodig omdat een meerderheid van 60 senatoren op 100 nodig is.

Fractieleider Chuck Schumer heeft al laten weten dat de Democraten die steun niet zullen geven omdat het volgens hem nu al binnen de mogelijkheden van Trump ligt om de gezinnen van migranten samen te houden.

Volgens Politico trekt Trump vanavond persoonlijk naar het Congres om met de Republikeinen te overleggen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen