Reporters

Vanaf 1 werkdag recht op bedrijfspensioen

Vanaf 1 januari 2019 hebben alle werknemers van wie de werkgever een bedrijfspensioen heeft recht op een aanvullend bedrijfspensioen. Tot nu waren er beperkingen voor jongeren en werknemers met een contract van korte duur.  Dat schrijft de krant De Tijd.

Ongeveer 75% van de werknemers in de privésector heeft recht op een bedrijfspensioen. Dat komt omdat zijn werkgever dat aanbiedt. Het bedrijfspensioen dient als aanvulling op het wettelijk pensioen. Zowel het bedrijf als de werknemer zetten een deel van het loon daarvoor opzij.

"zware administratieve last"

Tot nu waren er een aantal beperkingen voor wie kon profiteren van het bedrijfspensioen. Zo moest je minimaal 25 jaar oud zijn en minstens 1 jaar in dienst zijn. Maar dat zal veranderen vanaf 1 januari 2019. Dan krijgt iedereen een bedrijfspensioen, ook wie nog maar 1 dag heeft gewerkt voor het bedrijf. En daar schuilt net voor het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) het addertje onder het gras.

"Door die nieuwe regel moeten alle werknemers vanaf dag 1 worden aangesloten. Dat zorgt voor een enorme administratieve last en extra kosten" vertelt Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO. "Nochtans vraagt de Europese richtlijn een periode van 3 jaar. Waarom is de minister strenger?"

De vakbonden reageren wel tevreden met de nieuwe maatregel. "Op zich een goede zaak dat discriminaties aangepakt worden" reageert Anne Léonard van de christelijke vakbond ACV. "Maar we blijven ijveren voor betere wettelijke pensioenen."

 

Meest gelezen