Vaticaan leent topstuk Caravaggio uit aan Utrecht

“De graflegging van Christus” van Caravaggio is vanaf december te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Het wordt maar zelden uitgeleend door de Vaticaanse musea.

Caravaggio schilderde het monumentale altaarstuk, ruim drie bij twee meter, rond 1600 voor een familiekapel in de Chiesa Nuova in Rome. Tijdgenoten zouden het als zijn allerbeste werk hebben beschouwd. Het maakt deel uit van de collectie van de Vaticaanse musea. Het lichaam van Christus wordt gedragen door Johannes en Nicodemus. Achter hen staan drie vrouwen: Maria, Maria Magdalena die haar tranen droogt en Maria Kleopas met opgestoken armen en een wanhopige schreeuw.  

Na veel diplomatieke onderhandelingen, waarbij ook de Utrechtse aartsbisschop en de Nederlandse ambassadeur bij het Vaticaan werden ingeschakeld, komt “De graflegging van Christus” later dit jaar voor vier weken naar Nederland. Op 15 december opent de tentoonstelling “Utrecht, Caravaggio en Europa”, waar ook werk van Nederlandse meesters te zien zal zijn, die zelf naar Rome trokken in de 17e eeuw. Nog een tweede werk van Caravaggio, "De mediterende Hiëronymus", komt over uit het museum van de abdij van Montserrat in Spanje. 

Ook in Antwerpen

De voorbije jaren kreeg ons land ook enkele werken van Caravaggio in bruikleen. In 2014 was “De Madonna van Loreto” te zien in het MAS. Dit jaar zijn ook enkele Caravaggio’s te zien in Antwerpen, op de tentoonstelling Sanguine/Bloedrood in het M HKA. Curator Luc Tuymans slaagde erin om  “De geseling van Christus” vanuit Napels naar Antwerpen te halen. Eind deze maand volgt “Een jongen gebeten door een hagedis” vanuit Firenze. Tuymans kon ook uitvoerig “David met het hoofd van Goliath” filmen in de Galleria Borghese in Rome. 

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) was een uitzonderlijke kunstenaar, bekend voor zijn contrast tussen donker en licht, zijn dramatiek en realisme en de gewone mensen die hij als model gebruikte.

Meest gelezen