Archiefbeeld van een militaire oefening tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS en Zuid-Korea schrappen gezamenlijke legeroefening in de zomer

De Verenigde Staten en Zuid-Korea schrappen een gezamenlijke legeroefening die gepland stond deze zomer. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie laten weten en het Pentagon bevestigt het nieuws. 

Na de recente topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump was al duidelijk geworden dat de legeroefeningen niet zouden doorgaan. Volgens Trump waren de oefeningen "te duur en provocatief". Noord-Korea ziet de oefeningen tussen de twee landen als een bedreiging. 

Voor Zuid-Korea kwam die beslissing toen als een verrassing, maar na overleg met de Verenigde Staten is het land het er nu toch over eens om de oefeningen te schrappen. Begin dit jaar werd er ook al eens een oefening uitgesteld door de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. In april oefenden de twee landne wel nog eens samen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is intussen aangekomen in Peking, waar hij de Chinese leider Xi Jinping waarschijnlijk uitleg zal geven over zijn ontmoeting met Trump. Het is al de derde keer dit jaar dat Kim naar China afreist voor overleg. 

Meest gelezen