Videospeler inladen...

VS trekt zich terug uit de VN-Mensen­rechten­raad, raad reageert "ontgoocheld, maar niet verrast"

De Verenigde Staten trekken zich terug uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley aangekondigd. Ze noemt de raad "zijn naam onwaardig". De raad zelf reageert "ontgoocheld, maar niet verrast". Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ondermijnt de VS moedwillig de wereldwijde mensenrechten.

Het werd al langer gefluisterd en vanavond heeft Nikki Haley het ook formeel bevestigd: na de Unesco, het klimaatakkoord van Parijs en het kernakkoord met Iran trekt de VS zich ook uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties terug.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN is die raad "een hypocriete en zelfbedienende organisatie die de spot drijft met mensenrechten". Zo is de raad volgens haar chronisch vooringenomen tegenover Israël.

De VS verlaat de raad omdat geen enkel ander land "de moed had om te helpen vechten" om die te hervormen. Naar eigen zeggen is Haley gefrustreerd omdat "gelijkgezinde landen niet bereid waren om het status quo ernstig uit te dagen" tenzij dat achter gesloten deuren gebeurde.

Maar Haley benadrukte dat dit afscheid niet betekent dat de VS zijn inspanningen op vlak van mensenrechten stopzet.

VIDEO: bekijk hieronder hoe Nikki Haley aankondigt dat de VS uit de VN-Mensenrechtenraad stapt

Videospeler inladen...

"Niet verrast"

De VN-mensenrechtencommissaris heeft al ontgoocheld gereageerd, maar is ook "niet verrast". "Gezien de toestand van de mensenrechten in de wereld vandaag zouden de VS een tandje moeten bijsteken en niet zich terugtrekken", schreef hij op twitter.

De directeur van Amnesty International Vlaanderen Wies De Graeve laat op Twitter weten dat "de VS moedwillig de mensenrechten wereldwijd ondermijnen" door uit de Mensenrechtenraad te stappen. Hij geeft toe dat het VN-orgaan verre van perfect is, maar wel "een belangrijke rol speelt voor gerechtigheid doordat staten er verantwoording moeten afleggen".

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reageert ontgoocheld. "België blijft volop achter deze essentiële instelling staan, zodat ze haar rol kan blijven spelen", twittert hij.

Reactie Rusland

Ook Rusland reageert kritisch op het vertrek van de VS uit de raad. “Het vertrek uit de raad weerspiegelt de unilaterale benadering van Washington in verband met mondiale kwesties.”

De Russische ambassadeur bij de VN liet in een verklaring weten dat de VS geprobeerd had om de raad om te zetten in een “gehoorzaam instrument dat hun belangen behartigt en landen bestraft die zij niet goed vinden”. Verder beschouwt hij de kritiek van de VS op de raad, die zou falen om te hervormen, als “cynisch".

Ten slotte beschrijft hij de raad als een “belangrijk internationaal platform voor samenwerking van de bescherming van de mensenrechten”.

Israël "dankt VS voor moedige beslissing”

Het was te verwachten dat Israël de beslissing van de VS zou ondersteunen. “Israël bedankt president Trump, secretaris Pompeo en ambassadeur Haley voor hun moedige beslissing tegen de hypocrisie en de leugens van de zogenaamde VN-Raad voor mensenrechten”, dat schreef de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op Twitter. 

“Jarenlang heeft de UNHRC bewezen een bevooroordeelde, vijandige, anti-Israëlische organisatie te zijn die haar missie om de mensenrechten te beschermen heeft verraden”, tweette hij verder.

“In plaats van zich te richten tegen regimes die stelselmatig de mensenrechten schenden, richt de UNHRC zich obsessief tegen Israël, de enige echte democratie in het Midden-Oosten.” Dat de VS de raad verlaat ziet hij als een “ondubbelzinniger verklaring dat genoeg, genoeg is”. 

Mensenrechtenraad van de VN

De Mensenrechtenraad van de VN (UNHRC) is een orgaan met zetel in Genève in Zwitserland dat toekijkt op de naleving van verdragen met betrekking tot mensenrechten. De raad bestaat sinds 2006 als opvolger van de Mensenrechtencommissie van de VN die in 1946 was opgericht.

Meest gelezen