Wespensteek, kwallen- of tekenbeet? Deze middeltjes helpen tegen de pijn

Gebeten door een teek? In aanraking gekomen met berenklauw of een kwal? Veel mensen denken dat ze weten hoe ze dan moeten handelen. “Maar vaak halen ze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes uit het verleden boven die niet juist zijn”, zegt Matthieu Clarysse van het Rode Kruis. Maar hoe moet het dan wel? In het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" gaf hij deze tips.

In Nederland hebben ze het onderzocht: amper 2 op de 10 Nederlanders weet wat te doen bij pijnlijke aanvaringen met planten en insecten. Ook in België is dat zo, al zijn er geen exacte cijfers van, zegt Matthieu Clarysse (stafmedewerker Vorming bij het Rode Kruis). Vaak denkt men wel dat men weet wat men moet doen in zulke situaties, maar baseert men zich op hardnekkige mythes. Hoe moet het dan wel? Enkele handige tips.

Wespensteek

Gestoken door een wesp? Dan moet je suiker op de wonde doen, hoor je wel eens zeggen. “Dit brengt weinig bij”, zegt Clarysse. “Wat je wél moet doen is de angel verwijderen. En dat doe je best door de angel onder de insteekplaats opwaarts naar boven te drukken.”

Gebruik best geen pincet. Want mogelijk druk je het resterende gif dan in de wonde. Is de angel eruit? Koel dan de zwelling met ijs. Het zorgt ervoor dat de zwelling, en ook de pijn, zal verminderen.

Tekenbeet

“Mensen denken vaak dat ze onmiddellijk naar de dokter moeten bij een tekenbeet, omdat ze schrik hebben voor de ziekte van Lyme. Maar uit onderzoek weten we dat als een teek minder dan 24 uur ter plaatse is, dat er eigenlijk zeer weinig tot geen kans op besmetting is”, zegt Clarysse.

Wat moet je dan wel doen? “In eender welke situatie moet je die teek verwijderen. Ook hier is een pincet niet meteen te verkiezen. Er bestaan verschillende soorten tekentangetjes die ervoor dat je bijna pijnloos en zonder schade de teek kan verwijderen. Het is ook belangrijk dat je de teek in zijn geheel verwijdert, en dat er geen stukje poot blijft zitten.”

Je moet pas naar een dokter als het wondje verkleurt, zwelt of pijn doet of als er een rode kring rond de beet verschijnt.

Kwallenbeet

Een erg hardnekkige mythe is die van het plassen op een kwallenbeet. Maar dat haalt weinig uit, volgens Clarysse. “Het is belangrijk om met warm water van de kraan te werken en het gif zo te inactiveren. Geen kokend water natuurlijk, want dan krijg je andere kwalen.”

Brandnetelsteek

“Hier kan je weinig aan doen. Meestal gaat de jeuk en de pijn snel voorbij.

Berenklauw

Berenklauw is een plant die minder goed gekend is. De plant ziet er mooi uit, maar kan toch voor heel wat ongemakken zorgen. Als je met het sap van de berenklauw in aanraking komt, krijg je vrij snel een soort van ernstige brandwonden. “Het sap bevat immers een bijtende stof die in combinatie met de ultraviolette stralen van de zon gaat reageren.”

In eerste instantie moet je veel en overvloedig spoelen met koud water. Daarna ga je best naar de huisarts om je een zalf te laten voorschrijven. En dat is ook het advies van Clarysse voor andere gelijkaardige kwalen: “Bij twijfel, ga naar de dokter”.

Meer tips vind je op de website van het Rode Kruis.

Meest gelezen