Videospeler inladen...

Zuhal Demir: "Mijn dochter van 6 maanden en ik hebben doodsbedreigingen gekregen"

Zuhal Demir (N-VA) en haar dochter van 6 maanden hebben doodsbedreigingen gekregen. Dat zegt de staatssecretaris voor Gelijke Kansen in "Terzake". Ze brengt die in verband met beschuldigingen aan haar adres als zou ze aan aanhanger van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK zijn.

Demir is vanavond in "Terzake" met Erçan Tok van Be.one, de nieuwe partij van Dyab Abou Jahjah, in debat gegaan over de nakende Turkse verkiezingen. Ze zei dat zij en haar dochter van 6 maanden doodsbedreigingen hebben gekregen.

Ze legde het verband met een Facebookpost van Hatice Kör, een partijgenote van Tok, waarin Demir als terrorist wordt afgeschilderd. Bij een foto van de staatssecretaris met onder meer collega Theo Francken schreef Kör begin juni "op de N-VA-lijst komen alleen maar PKK-aanhangers = terroristen."

In het verleden is Demir al met de dood bedreigd. Eind vorig jaar kreeg een man uit Luik 6 maanden cel omdat hij dat had gedaan.

Demir werd eerder in de Turkse pers al afgeschilderd als een aanhanger van de Koerdische arbeiderspartij PKK, die op de Europese lijst van terreurbewegingen staat. "Ik pik dat niet langer", zei ze. "Dat bedoel ik met de nefaste invloed die in Turkije bezig is en hier in Europa ook invloed heeft", klonk het. Demir is naar eigen zeggen van plan om Kör voor de rechtbank te slepen.

Intussen heeft de staatssecretaris ook afstand gedaan van haar Turkse nationaliteit. Demir kondigde dat vorige zomer al aan, omdat ze "zich niet meer herkent in het land waarin haar ouders zijn opgegroeid". "Ik heb nu formeel de akte getekend, maar het is een politieke beslissing van Turkije, dus het is afwachten wat dat gaat geven."

Meest gelezen