Belga

1 op 13 OCMW-steuntrekkers in landelijke gemeenten is dak- of thuisloos

1 op 13 OCMW-steuntrekkers in landelijke gemeenten is dak- of thuisloos. Dat blijkt uit een studie bij vijf OCMW's in Vlaams-Brabant waarvan de resultaten te lezen staan op Sociaal.Net. Bij ruim de helft van hen gaat het om verborgen dak- of thuisloos zijn. De onderzoekers vragen meer aandacht voor deze groep.

Onderzoekers van de KU Leuven, de universiteit van Luik en het steunpunt thuislozenzorg van Brussel bestudeerden bijna 1000 dossiers van OCMW-steuntrekkers in landelijke gemeenten. 1 op 13 is dak- of thuisloos, bij de ruim helft van hen gaat om verborgen situaties. Ze verblijven niet op straat of in  opvangdiensten voor dak- en thuislozen, maar ze wonen  tijdelijk bij familie of vrienden of ze verblijven in onaangepaste ruimtes zoals in garages, auto's een tuinhuis, een kraakpand.

Sociaal werkers moedigen cliënten ook aan om in hun eigen netwerk op zoek te gaan naar zo'n tijdelijke woonoplossing, maar tegelijk gaat het om een "kwetsbaar" aanbod. "Mensen die tijdelijk ergens inwonen zijn niet 'thuis'. Ze hebben niet altijd een sleutel, kunnen er niet terecht wanneer ze maar willen. Ze zijn afhankelijk van de welwillendheid en grillen van de persoon die hen opvangt", zegt professor Koen Hermans van de KU Leuven.

De onderzoekers vragen meer aandacht voor deze groep, want hun situatie wordt onderschat. "Lokale politici en sociaal werkers zeggen vaak dat er geen daklozen in hun gemeente zijn, maar zij kijken enkel naar buitenslapers." Hermans wijst er ook op dat deze cijfers een onderschatting zijn van het aantal dak- en thuislozen, want het gaat enkel om OCMW-cliënten. 

Lokale actieplannen

Voor de christelijke hulporganisatie Caritas zijn de resultaten alarmerend. Het onderzoek toont volgens de organisatie aan dat de lokale besturen te weinig hun verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen dak- en thuisloosheid.

"Er zijn nog te weinig lokale opvangmogelijkheden voor mensen in een noodsituatie. De plaatsen die er zijn, worden vaak beschikbaar gehouden voor gevallen van dakloosheid na een brand of overstromingen. Tegelijk heeft niemand echt zicht op de beschikbare plaatsen binnen een bepaalde regio."

Caritas vraagt daarom een een algemene database voor noodwoningen om het aanbod beter in kaart te brengen. In de aanloop naar de lokale verkiezingen van oktober, vraagt de organisatie ook lokale of regionale actieplannen tegen de problematiek. En elke gemeente moet beschikken over minstens één noodwoning, klinkt het.

Meest gelezen