“Bijna helft migranten Aquarius wil naar Frankrijk”

"Bijna de helft van 629 migranten op de Aquarius willen asiel aanvragen in Frankrijk", dat hebben de Spaanse autoriteiten gemeld. Frankijk heeft aangeboden om een deel van de migranten op het schip te huisvesten. Vandaag zijn medewerkers van de Franse asieldienst met de gesprekken in Spanje gestart. 

“Een team van Franse specialisten begint vandaag in Spanje met gesprekken met de migranten van de Aquarius”, zegt correspondent Frank Renout vanuit Parijs.

“Hun situatie wordt onderzocht en er wordt gekeken of ze politiek vluchteling zijn. Diegenen die in aanmerking komen voor asiel mogen vervolgens naar Frankijk. Volgens de Franse asieldienst Ofpra gaat het vooral over mannen uit Soedan of Eritrea die aan boord zaten van de Aquarius en die nu in Frankrijk asiel willen”, aldus Renout.

"Missie tot tien dagen duren"

De missie zal geleidelijk uitgebreid worden tot tien specialisten, zei Pascal Brice, directeur-generaal van Ofpra, terwijl hij een bezoek bracht aan Valencia om de missie te organiseren. "Ze zullen elk geval individueel bekijken." Brice hoopt de missie binnen tien dagen te kunnen afronden.

Eerder lieten de Spaanse autoriteiten weten dat bijna de helft van de migranten asiel wilde aanvragen in Frankijk. Frankrijk heeft aangeboden om een ​​deel van de Aquarius-migranten te huisvesten. Dit weekend verklaarde Spanje dat ze het voorstel van Frankrijk hadden aanvaard.

De woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux, zei dat het onmogelijk was om nu al een aantal te plakken op hoeveel mensen in aanmerking zouden komen voor asiel in Frankrijk. 

Opvang past bij Europees plan Macron

 “Het is niet voor niets dat Parijs nu alsnog een helpende hand biedt. De Franse president Macron is voorstander van een nieuwe verdeelsleutel in Europa als het om migranten gaat, en als hij Spanje niet te hulp was geschoten, had hij zelf het slechte voorbeeld gegeven”, besluit Renout. 

Op het schip waren migranten met 26 verschillende nationaliteiten aanwezig, de meeste kwamen uit Afrika vooral uit Soedan, Nigeria, Eritrea en Zuid-Soedan, melden de Spaanse autoriteiten. 

Meest gelezen