ACV wil verdubbeling aanmoedigingspremie voor mantelzorg

Het ACV wil dat Vlaanderen het bedrag van de aanmoedigingspremies verdubbelt, voor wie mantelzorg geeft en tijdelijk het werk geheel of gedeeltelijk onderbreekt. Mantelzorg is hulp aan ouderen, zieken of invaliden.

Wie in de privé sector of bij de non profit werkt in Vlaanderen en tijdelijk het werk neerlegt kan een premie krijgen van 117 of 179 euro per maand, naargelang de mantelzorg half- of voltijds gebeurt. Het voorstel van het ACV betekent bij een verdubbeling van de premie een extra kost voor de Vlaamse regering van zowat 1,2 miljoen euro per jaar, berekend op basis van wie nu al zo'n aanmoedigingspremie krijgt.

Enerzijds wil het ACV op die manier mantelzorg aanmoedigen. Anderzijds wil de christelijke vakbond voorkomen dat wie er bewust voor kiest om verwanten te verzorgen, onder de Europese armoedegrens terechtkomt. Want zelfs al wordt die aanmoedigingspremie gecombineerd met de federale uitkering voor tijdskrediet, dan nog lijdt iemand die voltijds het werk neerlegt, aanzienlijk inkomensverlies.

Terugverdienen

Ook al is zo'n verdubbeling een extra kost voor de Vlaamse regering, toch is het ACV ervan overtuigd dat die premie zichzelf terugverdient. "Meer mantelzorgers betekent minder mensen die naar een rust- of verzorgingstehuis moeten. En die extra kost spaart de Vlaamse overheid dan uit op de subsidiëring van de zorgsector", zegt Stijn Gryp van de studiedienst bij het ACV.

De christelijke vakbond gaat zelfs nog enkele stappen verder. Het ACV vraagt immers ook een automatische koppeling van die aanmoedigingpremie aan de federale uitkering voor tijdskrediet. Nu zijn er veel werknemers die de aanmoedigingspremie niet aanvragen of krijgen. Ze vragen het niet aan omdat ze het systeem niet kennen of omdat de premie toch maar een peulschil lijkt. Of ze krijgen de premie niet omdat het systeem om in aanmerking te komen behoorlijk ingewikkeld is. Zo'n automatische koppeling zou de kostprijs wel doen oplopen tot 20,5 miljoen per jaar. Maar ook daarvan is het ACV overtuigd dat het de uitbreiding zichzelf zal terugbetalen.

Meest gelezen