Videospeler inladen...

Amper 22 procent van de cipiers daagt op in de Vlaamse gevangenissen

De staking in de gevangenissen duurt voort. In de Vlaamse gevangenissen kwam vanmorgen slechts 22 procent van de cipiers opdagen om te werken, in Wallonië was dat 36 procent. Er worden heel wat agenten ingeschakeld om het werk van de cipiers over te nemen. 

Ook vandaag zijn er heel wat cipiers niet komen opdagen in de gevangenissen. Ze staken uit protest tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de minimale dienstverlening in te voeren. Gisteren hebben de vakbonden het personeel ingelicht over de plannen en spontaan hebben heel wat cipiers het werk neergelegd. 

En dat is ook vandaag niet anders. In de Vlaamse gevangenissen is amper 22 procent van de cipiers aan het werk. Vooral in de gevangenissen van Beveren (16,13 procent), Brugge (14,61 procent), Dendermonde (25 procent), Gent (13,33 procent), Hasselt (8,62 procent), Leuven-Centraal (17,65 procent), Merksplas (19,05 procent) en Sint-Gillis (7,69 procent) zijn er zware problemen. Er zijn 112 politieagenten ingeschakeld om het werk van de cipiers over te nemen. 

In de Waalse gevangenissen is het iets beter, maar ook niet veel. Daar is 36 procent van de cipiers aan de slag. Politieagenten springen daar bij in de gevangenissen van Jamioulx en Doornik. 

De acties zijn aangekondigd voor onbepaalde duur, "en dat blijft ook zo", aldus Gino Hoppe van ACOD. Morgen hebben de bonden overleg op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. Daarna zal de achterban ingelicht worden en zal er meer duidelijkheid zijn over het verdere verloop van de acties.

Meest gelezen