Nicolas Maeterlinck

Antwerps mobiliteitsschepen Kennis: "Fietsers zijn niet moreel superieur"

Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) heeft een opiniestuk geschreven in "De Morgen" waarin hij aanhaalt dat fietsers niet "moreel superieur" zijn. Volgens hem proberen fietsers een schuldgevoel te geven aan andere weggebruikers, maar "sommige mensen zijn nu eenmaal aangewezen op het openbaar vervoer of de auto, daarnaast moeten ook de winkels bevoorraad worden".

Het stadsbestuur in Antwerpen krijgt regelmatig kritiek van onder andere de Fietsersbond op het mobiliteitsbeleid. Gisteren raakte een fietser zwaargewond bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Volgens de Fietsersbond doet het Antwerpse stadsbestuur niet genoeg om de fietsveiligheid te bevorderen.

Maar volgens Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zijn er "allerhande mensen die zich als verkeersexpert in de markt zetten" die "flagrante leugens" vertellen in het debat. In een opiniestuk in De Morgen wil hij de puntjes op de i zetten.

"Antwerpen is dé fietsstad van Vlaanderen", zegt Kennis. Hij wijst erop dat ze steevast opduikt in internationale lijsten als fietsvriendelijke stad. Volgens Kennis wordt daar vanuit het beleid ook veel moeite voor gedaan.

"Sommige mensen zijn op andere vervoersmodi aangewezen"

Volgens Kennis worden verschillende mensen in de stad tegen elkaar opgezet. "Er zijn in onze stad ook heel wat mensen die op andere vervoersmiddelen zijn aangewezen. Niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten", zegt Kennis.

"Heel wat mensen gebruiken het openbaar vervoer, een wagen of gaan te voet. Daarnaast moeten onze winkels bevoorraad worden en moeten mensen die moeilijk te been zijn ook nog mobiel zijn. Daar is niets mis mee. Integendeel, het is normaal."

De fiets mag voor Kennis dus niet verheven worden tot een "moreel superieure keuze".

De Wever: "Doden in ons gezicht smeren is onkies"

"Men schuift Gent als modelstad naar voren, maar daar gebeuren veel meer ongevallen met letselschade", reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Dus dat model als voorbeeld noemen vind ik onjuist."

"Als er doden vallen in het verkeer is dat een drama. En je moet altijd bekijken of je de infrastructuur kan verbeteren en dat doen we ook", zegt De Wever. "Het aantal doden gebruiken om er politieke conclusies aan te verbinden vind ik onkies. Men wrijft die doden in ons gezicht en dat vind ik niet kunnen."

Meest gelezen