Videospeler inladen...

Artificiële intelligentie moet Facebook fiksen: computers worden opgeleid om valse informatie te onderscheppen

Facebookingenieurs voeden volop computers met data om hen te leren valse informatie van echte berichten te onderscheiden. Facebook heeft factcheckers in dienst die massaal het netwerk screenen, maar die kunnen de massale stroom aan valse informatie niet aan. Volgens Facebook hebben computers in de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan 800 miljoen valse en ongewenste berichten onderschept.

Wat een foto, een American Football- speler die een Amerikaanse vlag verbrandt in de kleedkamer. De foto leidde tot heel wat ophef online. Maar het beeld is gemanipuleerd. 

Hieronder links zie je de echte foto. Die is genomen in de kleedkamer van de Seattle Seahawks na een overwinning. De man op de voorgrond is Michael Bennett, één van de spelers uit de competitie die blijven zitten als het Amerikaanse nationale volkslied wordt gespeeld, uit protest tegen het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. De gemanipuleerde foto werd door aanhangers van Trump massaal gedeeld op Facebook. 

Het bericht met valse informatie is ontdekt door een computer, getraind door ingenieurs bij Facebook en die leert hoe valse informatie eruitziet, of het nu om foto's, video's of filmpjes gaat.

'Machines' inschakelen tegen valse informatie

"In onze strijd tegen valse informatie, nemen we een nieuwe stap", zegt Tessa Lyons-Laing, productverantwoordelijke 'News Feed' bij Facebook, "we hebben nu in vier landen factcheckers in dienst. Dat gaan we uitbreiden naar 14 landen. Elke dag worden er één miljard berichten op Facebook geplaatst. Die enkel en alleen door mensen op valse informatie laten controleren, is niet haalbaar. Daarom zetten we nog meer in op 'machine learning', technologie en artificiële intelligentie."

"Mensen geven aan dat ze sensationele berichten met ronkende titels beu zijn ('clickbait', nvdr). Zeker als die berichten vals zijn. Daarom zullen computers foto's, filmpjes en video's kunnen herkennen die vals zijn. En ze onderscheppen en verwijderen", zegt Lyons-Laing.

Tessa Lyons-Laing legt in de video hieronder uit hoe ingenieurs met algoritmes aan de slag gaan om valse informatie op te sporen.

Videospeler inladen...

Facebook nooit volledig vrij van nepberichten

Het 'trainen' van computers wordt geen eenvoudige opdracht. Sommige sensationele berichten zijn overduidelijk niet echt. Maar wat met bijvoorbeeld gevestigde nieuwsmedia die ook titels gebruiken die op zo'n manier zijn geschreven dat mensen erop klikken en de artikels lezen? 

"We willen samenwerken met betrouwbare nieuwsbronnen om daarin een duidelijk onderscheid te maken. Maar ook nieuwsmedia moeten weten dat sensationele titels niet altijd meer een kans maken op Facebook. Mensen willen nu eenmaal weer dat hun 'ervaring' op Facebook 'waardevol' is".

"Valse berichten zullen nooit helemaal verdwijnen van Facebook. Mensen mogen nu eenmaal schrijven wat ze willen op de sociale media, ook als het niet waar is. Dat is niet tegen het beleid van Facebook. Haatberichten, die maken geen kans. Net als nepnieuws, dat wordt dus ook aangepakt".

Al is 'the proof of the pudding' uiteraard in het eten. Want de makers van valse berichten, nepnieuws, valse pagina's enz. blijven ook niet bij de pakken zitten. De strijd is niet gestreden, maar onder meer door de aanhoudende internationale kritiek van de voorbije maanden, zet Facebook nieuwe stappen in de strijd tegen desinformatie.

Meest gelezen