Videospeler inladen...

Beke: "Voorstel van Tusk is een noodzakelijke stap"

CD&V-voorzitter Wouter Beke is het eens met het voorstel van Europees president Donald Tusk om een asielprocedure voor vluchtelingen in te voeren aan de buitengrenzen van Europa, bijvoorbeeld in centra in Noord-Afrika.

"Als wij onze binnengrenzen willen openhouden, dan zullen wij onze buitengrenzen moeten beschermen. In die zin is het voorstel van Tusk een noodzakelijke stap", zegt Beke. "Europa heeft de voorbije jaren al heel wat maatregelen genomen zoals extra geld, de deal met Turkije, hotspots in Griekenland, het beschermen van onze buitengrenzen, de aanpak van mensensmokkelaars, maar we moeten nu verdere stappen vooruit zetten, dat is duidelijk."

Voorwaarde zal wel zijn dat er een sterker Europees beleid komt. "Als de lidstaten gaan terugplooien op zichzelf, dan gaan we er niet komen, dus we hebben een stevige, sterkere Europese aanpak nodig en ik ben blij dat daar nu uiteindelijk vooruitgang in geboekt kan worden", zegt Beke.

Het voorstel van de N-VA om wie hier illegaal komt geen recht op asiel meer te geven, vindt Beke een stap te ver. "We hebben internationale verplichtingen die we moeten nakomen. Ik denk dat dat een plicht is van Europa. Wat we nooit zullen toelaten is dat mensen worden teruggeduwd in handen van regimes waar ze dreigen aan foltering onderworpen te worden, of waar de kinderen gescheiden worden van ouders en in aparte kampen gestoken. Dat is niet de Europese aanpak", zegt Beke.

Dewael

Ook Kamer-fractieleider Patrick Dewael van Open VLD kan zich vinden in het voorstel van Tusk. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat in de veilige derde landen door Europa centra worden opgericht, waar je een eerste selectie zou kunnen doorvoeren: gaat het om mensen die beroep doen op de Conventie van Genève, oorlogsvluchtelingen dus,  of gaat het om economische gelukszoekers.

"Je kan het vergelijken met de Europese overeenkomst met Turkije. Die werkt. In Griekenland wordt in een snelprocedure uitgemaakt of mensen oorlogsvluchtelingen zijn of niet. Indien niet worden ze op een veilige manier teruggebracht naar Turkije. De perfide mensensmokkelaars maken daardoor weinig of geen kans meer", zegt Dewael.

Dewael is ook niet te vinden voor het N-VA-voorstel om illegale migranten het recht op asiel te ontzeggen. "Je kan het recht op asiel niet vastleggen in quota, je moet te allen tijde de toetsing met de Conventie van Genève kunnen ondergaan."

Blijft natuurlijk de vraag waar in Europa de erkende vluchtelingen opgevangen moeten worden. "Wat de spreiding van die mensen betreft, blijft de solidariteit van een aantal landen onderwege. Ik denk dat als de selectie tussen de asielzoekers buiten Europa wordt gemaakt er dan een grotere bereidheid zal zijn bij een aantal landen die dat vandaag botweg weigeren", denkt Dewael.

VIDEO: bekijk hieronder het integrale interview met Beke in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen