Theodore McCarrick kreeg als aartsbisschop van Washington DC een gouden ring van paus Johannes Paulus II.

Bekende Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick geschorst wegens seksueel misbruik

Het Vaticaan heeft de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick geschorst, nadat er een onderzoek naar seksueel misbruik van de kardinaal is opgestart. De 87-jarige McCarrick was jarenlang een vooraanstaande figuur in de Amerikaanse kerk en reisde de wereld rond om mensenrechtenkwesties te verdedigen. De beschuldigingen gaan over feiten van ongeveer 45 jaar geleden, meldt de kardinaal Timothy Dolan van New York.

Het onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse kerk dat beschuldigingen van seksueel misbruik onderzoekt, heeft een onderzoek opgestart naar mogelijk seksueel misbruik van de 87-jarige kardinaal Theodore McCarrick.

McCarrick werd als priester gepromoveerd tot bisschop en aartsbisschop in New York voor hij in 2001 naar Washington DC werd overgeplaatst. De kardinaal Timothy Dolan van New York verklaart dat er beschuldigingen van vermeend seksueel misbruik van bijna 45 jaar geleden worden onderzocht.  Het onderzoek wijst uit dat de beschuldigingen "geloofwaardig en onderbouwd" zijn.

Het Vaticaan werd op de hoogte gebracht van het lopende onderzoek. Rome heeft gevraagd om McCarrick te schorsen. "Kardinaal Theodore McCarrick aanvaardt die beslissing, maar blijft erbij dat hij onschuldig is", aldus Dolan. 

Kardinaal McCarrick heeft in een verklaring in de Washington Post gezegd dat hij geschokt is door de beschuldigingen. "Het deed me verdriet toen ik op de hoogte werd gebracht dat de beschuldigingen geloofwaardig en onderbouwd zijn", aldus McCarrick in de krant.

Meest gelezen