Videospeler inladen...

Belgisch bier: met liefde gebrouwen, maar vooral voor het buitenland

De nieuwe jaarcijfers van de Belgische Brouwers liegen er niet om: onze 261 brouwerijen exporteerden vorig jaar 70% van hun bier naar het buitenland, bijna 9 procent meer dan in 2016. De grootste afzetmarkten zijn Frankrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Maar de brouwers willen en moeten in de héle wereld leveren, want er zijn kapers op de kust.

We zijn te gast bij brouwerij Alvinne in Moen, bij Zwevegem. Een kleine brouwerij met 12 soorten bier, aangevuld met 'speciale edities'. Vaak zure bieren, voor een nichemarkt en een publiek dat eens iets anders zoekt dan wat mastodontbrouwerijen maken. Hier gaat maar liefst 85% van de bieren naar het buitenland. Iets meer dan gemiddeld, want volgens de cijfers van de Belgische Brouwers gaan gemiddeld 7 op de 10 flesjes of vaten richting buitenland. Vorig jaar ging het over 15,81 miljoen hectoliter bier, een stijging met 8,7% ten opzichte van 2016.

Belgisch bier blijft dus gegeerd 'around the globe'. Exporteren is ook een noodzaak, want in het binnenland loopt het bierverbruik licht terug (-1,6% vorig jaar), en met alleen de Belgische markt zouden de 261 brouwerijen in ons land zeker niet kunnen overleven.

Blijft dit duren?

Frankrijk, de VS, Nederland. Dat is de top 3 van afnemende landen. Toch waarschuwen vooral onze kleine brouwerijen: veel landen maken sowieso al uitstekend bier en gaan dat wellicht nog meer zelf doen. Denk maar aan de Amerikanen, die 'Belgian style beer' brouwen. Onze stijl, maar ze doen het zelf. Vandaar dat ook andere markten (China, Japan, Zuid-Korea onder andere) aan belang moeten winnen om het Belgische bier als wereldspeler te laten overleven.

Videospeler inladen...

Meest gelezen