Duizend schapen scheren op 2 dagen? Zo doe je dat

1 à 2 minuten. Zo lang duurt het om een schaap te scheren. Tenminste als het door een vakman gebeurt. In Geel werden gisteren en vandaag een duizendtal schapen van hun wintervacht ontdaan. De schapen zijn van KEMP vzw, die beheert verschillende kuddes in Kempense natuurgebieden.

Bandwerk zo lijkt het wel. Het ene na het andere schaap gaat door de handen van professioneel schaapscheerder Stijn Massart. Dinsdag scheerde hij samen met z'n collega 600 stuks, vandaag moeten er ruim vierhonderd aan geloven. De techniek leerde hij in Nieuw-Zeeland.

"We werken vooral met de benen. Die duwen het schaap in de goede positie. De kunst is om kordaat en snel te zijn. Een schaap is een bang dier. Het scheren op zich is niet zo erg, maar ze worden vooral bang als ze uit de kudde genomen worden. Daarom moet het snel gaan." En snel gaat het. Stijn doet gemiddeld 1 à 2 minuten over een scheerbeurt. "De wol moet trouwens in 1 stuk loskomen. Zo kan hij het best dienen voor verder gebruik."

Twee ton wol

De schapen zijn eigendom van Kempvzw. Dat is een natuurvereniging die schapen laat grazen in natuurgebieden om zo een heidelandschap te onderhouden. "We hebben al onze schapen naar hier laten brengen", zegt verantwoordelijke Maarten D'hondt.

"We kijken ze na, verzorgen en scheren ze. Daarna worden ze terug naar hun weides gebracht. Intussen sorteren enkele vrijwilligers de wol. Die wordt verdeeld volgens kwaliteit en verkocht. In totaal levert onze kudde zo'n twee ton wol op."

Ideale temperatuur

Het is bovendien het ideale weer om schapen te scheren. "De temperatuur is nu stabiel. Je mag een schaap niet te vroeg scheren", weet Stijn Massart. "Wol isoleert zowel tegen de warmte als tegen de koude. De temperatuur maakt op zich niet zo veel uit. Het moet vooral een constante temperatuur zijn. En dat hebben we nu."

Meest gelezen