Videospeler inladen...

Europese asiel­centra in Noord-Afrika? Bart De Wever: "Een stap in de goede richting, maar het sluitstuk ontbreekt nog"

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is blij met het voorstel van Europees President Donald Tusk om Europese asielcentra op te richten in Noord-Afrika. "Dit is een game­changer", zegt De Wever in "De ochtend" op Radio 1. "De geesten zijn eindelijk gerijpt." Oppositiepartij SP.A is niet enthousiast. "Europa heeft al meerdere voorstellen gedaan die nooit werden uitgevoerd", aldus SP.A-partijvoorzitter John Crombez.

Volgende week komen de Europese leiders samen om te praten over migratie. In de aanloop naar de top heeft de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, een opmerkelijk voorstel gedaan: hij wil dat er asielcentra komen buiten Europa, in Noord-Afrika. Daar worden migranten "gesorteerd": echte vluchtelingen die recht hebben op bescherming worden met het vliegtuig naar Europa gebracht. Economische migranten worden vanuit die centra teruggebracht naar hun land van herkomst. Op die manier zouden er geen bootvluchtelingen meer zijn.

"Ik zei dit drie jaar geleden al", zegt De Wever. "Het is jammer dat het zo lang geduurd heeft vooraleer de geesten zijn gerijpt, maar ik ben blij dat de geesten gerijpt zijn en dat ons voorstel nu mainstream is in Europa."

"Als er opvang in de eigen regio georganiseerd wordt, dan zijn we al een stap in de goede richting, maar zijn we er nog niet helemaal", zegt De Wever. "Het sluitstuik is om mensen die illegaal Europa binnenkomen om asiel aan te vragen terug te brengen naar die hotspots, met de mededeling dat ze nooit nog naar Europa kunnen komen".

"Doe je dat niet, dan blijft het business-model van de mensensmokkeaars overeind. Dan gaan mensen blijven proberen met bootjes of andere manieren fysiek in Europa te komen. Het slechtste dat hen kan overkomen is dat ze worden teruggebracht naar Noord-Afrika en nog eens kunnen proberen", aldus De Wever. "Dat heeft geen enkele zin, dan kan je er beter zelfs niet aan beginnen."

Buitengrenzen sluiten betekent voor mij dat als je hier fysiek aanwezig bent en je hoort hier niet, dat je dan systematisch wordt teruggebracht naar hotspots, waarvan je niet meer naar Europa kan terugkomen.

"De Europese top volgende week is een enorme opportuniteit. De Duitse bonskanselier Angela Merkel zit in de problemen, haar regering staat op kraken. Nu moet je proberen haar volledig te laten doorplooien. We hebben een aantal landen die volledig op onze lijn staan, als Duitsland kantelt dan is het fait accompli.

SP.A: "Investeer in opvang in eigen regio"

SP.A-partijvoorzitter John Crombez gelooft niet dat het ooit zover zal komen. "Het probleem met Europa is dat we al vaker verklaringen hebben gezien over mogelijk pistes, maar de lidstaten voeren die zaken nooit gezamenlijk uit", zegt Crombez in "De ochtend" op Radio 1.

Crombez gelooft niet dat alle lidstaten het voorstel van Tusk zullen aanvaarden. En zelfs als dat het geval zou zijn, "is dat niet voldoende", aldus Crombez.

Crombez wil dat Europa meer investeert in opvang in eigen regio. "De meeste vluchtelingen blijven in eigen land of vluchten naar een buurland", aldus Crombez. "Als we ervoor zorgen dat ze daar een menswaardig bestaan hebben, hebben die mensen niet de neiging om naar Europa te vluchten."

Beluister het interview met Bart De Wever:

Beluister het interview met John Crombez:

Bekijk hier het interview met Bart De Wever

Videospeler inladen...

Meest gelezen