Belga

Franse adoptiedienst: "Holebi's zijn afwijkend en dus geschikt voor afwijkende kinderen"

In Frankrijk heeft de officiële adoptiedienst van Seine-Maritime (Normandië) publiekelijk gezegd dat homokoppels "afwijkend" zijn en daarom ook "afwijkende" kinderen zouden moeten adopteren, zoals kinderen met een beperking of psychologische problemen. Discriminerende uitspraken die bij onze zuiderburen de nodige ophef veroorzaken.

Het was Pascale Lemare van de adoptiedienst die de gewaagde uitspraken op de lokale radio France Bleu deed. Volgens haar zijn holebikoppels "afwijkend gezien de sociale en biologische normen". "Als ze kinderen met afwijkende problemen in hun adoptieplannen voorzien... Als ze open verwachtingen hebben, dan kunnen ze inderdaad kinderen adopteren", klonk het. Een belangenvereniging diende alvast een klacht in en de regering van president Macron sprak van "ontoelaatbare discriminatie".

Vier homokoppels met adoptiekinderen

Correspondent Frank Renout stelt op Radio 1 dat de holebi's in Frankrijk zelf niet verbaasd opkijken. Marie-Claude Picardat van de Franse Vereniging van Homo-ouders zegt dat de adviesraden die beslissen over adoptiekinderen wel eens homofoob zijn, en homo's en lesbiennes afwijzen als adoptieouders.

Vijf jaar geleden werd het homohuwelijk in Frankrijk gelegaliseerd. Sindsdien zijn er volgens Picardat nog maar vier getrouwde homostellen die kinderen hebben geadopteerd.

AUDIO: beluister hier correspondent Frank Renout in "De ochtend"

Meest gelezen