Gilles De Coster in Sotsji, naast Lyn Kerkhofs, de schoonzus van Rode Duivel Dries Mertens

Gilles De Coster was getuige van antihomo-incident in Sotsji: "Hartverscheurend, echt waar"

Tijdens een feest in Sotsji na de wedstrijd België-Panama op het WK voetbal, is Gilles De Coster getuige geweest van een antihomo-incident. De presentator zag hoe veiligheidspersoneel 2 mannen die hand in hand liepen zonder pardon aan de deur zette. "Ik kan het niet begrijpen en ik wil het niet begrijpen", vertelt hij aan VRT NWS.

Voetbal een feest, behalve voor homoseksuele mannen in Rusland. Dat kon Gilles De Coster met eigen ogen vaststellen na afloop van de wedstrijd België-Panama op het WK voetbal. "Na de match, in de bekendste nachtclub van Sotsji, zie ik 2 mannen hand in hand lopen", schrijft de presentator van "De mol" op Twitter.

"De security ziet het ook en grijpt in: twee stoere paramilitaire kleerkastjes staan meteen op, pakken die twee gasten aan de arm, sleuren ze naar de uitgang en zetten ze buiten. Met een blik van: "Je weet goed genoeg waarom"."

"Erger nog dan het feit op zich, was de blik in de ogen van die twee jongens. Een soort aanvaarding. Berusting in een verknalde avond. Met een blik van: "We zullen dan maar thuis gaan dansen zeker?". Hartverscheurend, echt waar."

"Het gebeurde in een openluchtdiscotheek waar iedereen ons naartoe had gestuurd", vertelt De Coster voort aan VRT NWS. "Het was al diep in de nacht, maar ik weet niet meer hoe laat. Het gebeurde vlak voor mijn neus. Je weet in je achterhoofd dat Rusland weinig tolerant is voor homo's, maar het is heel vreemd om het zelf te zien."

Het was heel duidelijk dat de mannen moesten vertrekken omdat ze hand in hand liepen

"De discotheek liep vol Belgen en Panamezen, maar ik weet niet of het lokale bewoners of toeristen waren. Weinig mensen hebben het gezien, maar het was heel duidelijk dat de mannen moesten vertrekken omdat ze hand in hand liepen."

"Dit was een geïsoleerd incident", benadrukt De Coster. "Voor het overige heb ik in Sotsji niks bizars meegemaakt. Iedereen doet heel erg zijn best om er een feest van te maken en de sfeer was erg prettig, maar voor die jongens moet zoiets heel erg zijn. Ik ben hetero, maar ik kan dit niet begrijpen en ik wil dit niet begrijpen."

Sinds 2013 geldt in Rusland een strenge "antihomopropaganda"-wet. Praten over homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen of uiterlijke LGBT-tekenen dragen, is verboden. Ook in de hoofden van vele Russen is homoseksualiteit verwerpelijk.

 

Vanavond heeft De Coster zijn verhaal ook in "Spits" op Radio 2 gedaan. Dat gesprek kan u hieronder herbeluisteren:

Meest gelezen