Groot-Brittannië en Nederland willen gebruik van medicinale cannabis onderzoeken

Zowel in Groot-Brittannië als in Nederland zal het gebruik van zogenoemde medicinale cannabis opnieuw herbekeken worden. De laatste maanden zijn er verschillende gevallen van patiënten met zware epilepsie die baat blijken te hebben bij cannabisolie (CBD-olie), maar het gebruik ervan is niet onbesproken.

In Groot-Brittannië wordt al enkele weken fel gedebatteerd over het gebruik van medicinale cannabis. Aanleiding is de aanhouding van Charlotte Caldwell, een moeder die naar Canada was gereisd om medicinale cannabisolie te kopen voor haar 12-jarige zoon Billy. Die leidt aan een zware vorm van epilepsie. Als hij de olie niet gebruikt, krijgt hij heel heftige aanvallen. Het gebruik van cannabisolie voor medische doeleinden is verboden in Groot-Brittannië.

Uiteindelijk gaf de Britse regering afgelopen weekend de toestemming om Billy medicinale cannabisolie te laten gebruiken. Uitzonderlijk, zo luidde het, want het ging om een noodsituatie. Billy was in het ziekenuis opgenomen omdat de zware aanvallen waren teruggekeerd. Eerder was er het verhaal van Alfie Dingley, een jongetje van 6 met een zeldzame vorm van epilepsie die hem tot 150 aanvallen per maand bezorgde. Ook hij bleek baat te hebben bij het gebruik van cannabisolie en heeft nu toestemming daarvoor gekregen.

Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid heeft nu laten weten dat het gebruik van medicinale cannabis opnieuw bekeken zal worden. In het Britse Lagerhuis verklaarde hij dat de twee verhalen hem hebben doen besluiten dat het tijd is om cannabisolie voor medische doeleinden opnieuw te onderzoeken.

In een eerste fase wil hij laten nagaan welke medicatie op basis van cannabis bewezen medische en therapeutische voordelen voor patiënten heeft. In een tweede fase moet een toezichtscommissie beoordelen of de wetgeving zou moeten worden aangepast. "Als het onderzoek significante medische voordelen aan het licht brengt, zijn we wel van plan om de regels aan te passen", aldus Jarvid.

Nederlandse Tweede Kamer wil ook een onderzoek

Ook in Nederland staat het gebruik van cannabisolie voor medicinale doeleinden opnieuw op de agenda. De Tweede Kamer heeft gisteren een motie goedgekeurd waarin zij vraagt dat het kabinet op korte termijn onderzoeken opstart naar de werking ervan.

Die onderzoeken zijn nodig omdat er momenteel nog te weinig bewijs is voor de werking bij bepaalde patiënten, is de de boodschap. In het onderzoek moeten kinderen met epilepsie een speciale onderzoeksgroep zijn. Ook patiënten met andere specifieke indicaties, zoals chronische pijn en misselijkheid na een chemokuur, moeten bij de onderzoeken worden betrokken.  

Wat is cannabisolie?

Cannabisplanten (hennep) bevatten verschillende actieve stoffen. Tetrahydrocannabinol (THT) is het meest bekende, het zorgt voor het "high"-gevoel bij cannabisgebruik en heeft ook een verslavend effect. Wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in cannabidiol (CBD), een niet-verslavende component van cannabis die een mild-ontspannende werking heeft.

Behandelingen op basis van CBD hebben in sommige gevallen belovende resultaten geboekt bij het terugdringen van aanvallen bij kinderen met ernstige epilepsie. Bij die medische testen werden speciale farmacologische bereidingen gebruikt, maar veel patiënten of hun familie kopen olie met lage doses aan CBD, die in Groot-Brittannië en Nederland vrij te koop zijn.

Op dit moment is er nog niet veel wetenschappelijk bewijs over de veiligheid en effectiviteit van die CBD-olie als een behandeling voor epilepsie, ook al voelen patiënten een verschil als ze het gebruiken.

In ons land blijft het gebruik van cannabisolie verboden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet in april verstaan dat "zomaar cannabisolie legaliseren een gevaar zou betekenen voor de volksgezondheid" en wil het gebruik ervan enkel toestaan als er wetenschappelijk bewijs is dat cannabisolie niet schadelijk is.

Meest gelezen