Het Hof van Cleve heeft ook drie Michelinsterren.
Lieven Van Assche

Hof van Cleve en The Jane prijken in de top 100 van beste restaurants

Het Hof van Cleve uit Kruishoutem prijkt op nummer 63 in de internationale top 100 van Best Restaurants, The Jane uit Antwerpen staat op 89. Meer dan duizend chefs en andere kenners uit de restaurantwereld brachten de voorbije weken hun stem uit. Op de eerste plaats 1 staat Osteria Francescana uit Modena (Italië).

Het Hof van Cleve zakte dit jaar 13 plaatsen. Vorig jaar prijkte de zaak van Peter Goossens nog op 50. Ander Belgisch restaurant in de lijst is de The Jane van Nick Bril en Sergio Herman op 89 (ook met 16 plaatsen gedaald). 

De top 3 wordt gedomineerd door Europese keukens met op 1 Osteria Francescana uit Modena, op 2 El Celler de Can Roca uit Girona (Spanje) en op 3 Mirazur uit Menton (Frankrijk). Voor de volledige top klik hier.

Warmte gecombineerd met durf

Osteria Francescana combineert naar verluidt "traditie met moderniteit, filosofische opvattingen met ouderwetse smaak, warmte met durf". Het restaurant deed de afgelopen jaren aan haasje-over aan de top van de lijst, toch voelde de flamboyante chef-kok Massimo Bottura opnieuw stress. "Ik zal een sterk hart hebben zeker", reageerde hij met de knipoog. En te zeggen dat Bottura in de beginjaren bijna moest sluiten na enige lokale tegenstand over zijn aanpak. 

Top 10 op een rij

1.  Osteria Francescana - Modena (Italië)
2.  El Celler de Can Roca - Girona (Spanje)
3.  Mirazur - Menton (Frankrijk)
4.  Elven Madison Park - New York (VS)
5.  Gaggan - Bangkok (Thailand)

6.  Central - Lima (Peru)
7.  Maido - Lima (Peru)
8.  Arpège - Parijs (Frankrijk)
9.  Mugaritz - San Sebastián (Spanje)
10.  Asador Etxebarri - Axpe (Spanje)   

Het eerste Nederlandse restaurant is De Librije uit Zwolle op nummer 51.

Waarheen voor een toetje of een "saaie keuken?

Wie graag een dessertje lust, moet blijkbaar in Le Meurice zijn in Parijs, want de 32-jarige Cédric Grolet is gekroond tot beste patissier ter wereld. Tot zijn klassiekers behoren de kleurrijke "Rubiks cake" en zijn versie van de typische tarte aux pommes.

Beste vrouwelijke chef is Clare Smyth die achter de potten en pannen staat van Core by Clare Smyth in Londen. Ze noemt zichzelf "traditioneel en... saai", werkt naar eigen zeggen met "simpele ingrediënten als aardappelen" en hield het maar liefst 13 jaar uit in de keuken van de bekende Gordon Ramsay. Haar gerechten zijn een combinatie van de Franse en Britse keuken. Smyth hoopt dat andere vrouwen geïnspireerd raken om het te maken in de restaurantwereld.

Meest gelezen