Videospeler inladen...

Honderdduizenden verwacht op antibrexitbetoging: krijgt hun eis voor een tweede referendum gehoor?  

Morgen, op 23 juni, betogen tegenstanders van de brexit in Londen. Het moet de grootste antibrexitbetoging worden sinds de Britten, morgen exact twee jaar geleden, in een referendum stemden voor een uittreden uit de Europese Unie. Wat willen ze afdwingen en hoe groot is de kans dat ze hun slag thuishalen? 

Waartegen betogen ze in Londen?

Videospeler inladen...

Tegen de brexit, uiteraard. Het spreekt vanzelf dat veel betogers het liefst zouden zien dat de brexit helemaal wordt teruggeschroefd, maar dat is in de huidige politieke constellatie niet realistisch. Wat de betogers wel realiseerbaar vinden, is de eis voor een tweede referendum, een herkansing dus.

De kiezer beschikte twee jaar geleden niet over genoeg informatie om een weloverwogen oordeel te vormen, argumenteren ze, dus zouden ze op zijn minst de kans moeten krijgen om van gedacht te veranderen. Eind oktober zou het uittredingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk klaar moeten zijn, en dan zou de Britse burger het recht moeten hebben om dat akkoord in een referendum goed te keuren of te verwerpen.

Is er kans op een tweede referendum?

Videospeler inladen...

Eerste minister Theresa May houdt vol dat er geen tweede referendum komt. Ze kan ook niet anders dan dat vol te houden. De brexiteers in haar regering oefenen grote druk op haar uit, en als ze een tweede referendum in het vooruitzicht zou stellen, breekt er zowel binnen haar regering als binnen haar Conservatieve Partij een opstand uit. Toch hoor je de stemmen die pleiten voor een tweede referendum alsmaar luider klinken. Het is dus niet geheel uitgesloten dat er nog wel een nieuw referendum komt, over de vraag: keurt u dit akkoord tussen de regering en de Europese Unie goed, of af? 

Hoe zit het met de toekomst van de Europese onderdanen?

Videospeler inladen...

Er wonen ongeveer 3,6 miljoen Europese onderdanen in het Verenigd Koninkrijk. Het lijdt geen twijfel dat die massaal op de betoging aanwezig zullen zijn. Theresa May heeft hen weliswaar beloofd dat wie in het Verenigd Koninkrijk woonde voor het land uit de Europese Unie stapte, er ook zal mogen blijven. Maar dat neemt niet weg dat veel Europeanen zich zorgen maken. Kunnen ze Theresa May wel vertrouwen?

En bovendien weten ze dat de Britse overheid notoir nonchalant is met officiële documenten. Als ze zelf moeten gaan bewijzen dat ze in het Verenigd Koninkrijk hebben gestudeerd, dat ze er hebben gewerkt en er wonen (in het Verenigd Koninkrijk bestaat er niet zoiets als een bevolkingsregister), dan wordt dat een calvarieweg waarvan het succes allerminst gegarandeerd is. Het zou niet de eerste keer zijn dat de immigratiedienst mensen het land uitzet die er al heel hun leven wonen. 

Meest gelezen