Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

IBM-computer debatteert met een mens

Technologiegigant IBM ontwikkelde een computer die erin slaagde om een debat aan te gaan met een mens. De computer haalde het van Noa Ovadia, de Israëlische debatkampioen van 2016.  Ook Google zit niet stil en ontwikkelde een algoritme dat de sterftekans en het ziekenhuisverblijf van patiënten berekent.  

2018 lijkt het jaar jaar van artificiële intelligentie (AI). Er worden wekelijks nieuwe stappen gezet en de technologie ontwikkelt enorm snel. Bewijs hiervan zijn de technologiebedrijven die mekaar proberen te overtreffen. Met het "Project Debater" toont IBM dat het AI kan ontwikkelen waarmee men kan debatteren. 

Leren debatteren

Een aantal jaren geleden leek het onmogelijk. Hoe train je een machine, of AI, om het in een debat op te nemen tegen een mens? Voor de onderzoekers van IBM was het een immense uitdaging. Niet alleen moest de computer over de nodige kennis beschikken, het moest ook in staat zijn om die kennis te gebruiken om in debat te gaan. 

Het onderwerp van het eerste debat tijdens de demonstratie van de debatterende computer was: "Moet de overheid ruimtevaart subsidiëren?" Hoewel de computer zich gewonnen moest geven, maakte het wel indruk op de mensen in de zaal.

De computer, niet aangesloten op het internet, beschikte volgens IBM over een databank met "honderden miljoenen" krantenartikels en wetenschappelijke papers. Net dat is de sterkte van de "Project Debater". Het kan terugvallen op heel veel kennis - veel meer dan een mens- en het kan zijn mening staven aan de hand van feiten. De computer luisterde naar de argumenten van de tegenstander, en formuleerde dan pas een antwoord.

Hoewel de computer niet altijd samenhangende antwoorden gaf, leert het ons volgens de menselijke tegenstander Noa Ovadia wel hoe wij reageren op een tegenstander met veel feitenkennis. Voor IBM betekent "Project debater" een volgende ontwikkeling in AI dat met de stem kan worden aangestuurd, iets waar de collega's van Google met de Assistant een alleenrecht op leken te hebben. 

Volgens het algoritme van Google was de kans op overlijden groter, namelijk 19.9 procent

AI berekent hoelang u te leven heeft

De techgigant uit Mountain View zit niet stil. Google heeft een algoritme ontwikkeld dat de levensduur van een patiënt kan inschatten. Een vrouw met een vergevorderde vorm van borstkanker had van haar artsen 9,3 procent kans op overlijden gekregen. Volgens het algoritme van Google was de kans op overlijden groter, namelijk 19.9 procent. De vrouw stierf uiteindelijk een paar dagen nadat ze in het ziekenhuis was opgenomen. 

Ook hier beschikte het algoritme over heel wat data om een conclusie te formuleren. Die data bestond uit 175.639 getypte en met de hand geschreven patiëntendossiers. Het onderzoek, dat ondertussen in het gerenommeerd vakblad Nature verscheen, werd mede geleid door onderzoeker Nigam Shah. Volgens hem zijn huidige modellen omslachtig omdat je alle gegevens precies moet ingeven. Voor de AI van Google kan je "alles gewoon in de gootsteen gooien" en Google doet het werk. 

Bij deze ontwikkelingen kan men zich ethische vragen stellen. Wat moet de behandelende arts nog doen als technologie het overneemt? Volgens Google moeten deze toepassingen de arts vooral ondersteunen.

Deze doorbraak komt voor Google op een goed moment. Het is geweten dat medische toepassingen van AI een droom zijn voor oprichters Larry Page en Sergey Brin. Het bedrijf beloofde vorig jaar om naar een "AI first" bedrijf te willen evolueren. Het bedrijf wil de toon zetten, en met deze toepassingen lijken ze in hun opzet te slagen.

Meest gelezen