"Ik wilde geen schandaal en het is me toch weer gelukt"

Niet zozeer de zangkwaliteiten van Robbie Williams tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal in Rusland maakten de tongen los, maar wel zijn middelvinger die hij ostentatief opstak tijdens zijn "Rock DJ". Veel voorbereiding zat daar nochtans niet achter, zo vertelde de Britse zanger gisteren op ITV.

Er kwam kritiek vanuit verschillende hoeken op het optreden van Williams, bijvoorbeeld "dat hij zijn ziel voor veel geld verkocht had aan dictator Poetin", of "dat hij optrad in een land waar de rechten van de LGBT-gemeenschap zo met de voeten getreden worden". Volgens diverse media was dat dan ook de reden van het gebaar: Williams wilde tonen dat hij zich niets aantrok van alle kritiek. Dat hij op dat moment juist "I did this for free" gezongen had, bleek die uitleg nog te versterken.

Na alle commotie over de middelvinger, vooral op sociale media, kwam onder meer tv-zender Fox, die de openingsceremonie op de Amerikaanse televisie uitzond, met excuses: "Omdat het live werd uitgezonden, wisten we niet wat er zou gebeuren tijdens het optreden van Robbie Williams en verontschuldigen we ons."

Gisteren was de 44-jarige Williams te gast in het Britse ITV-programma "This morning" en daar gaf hij volgende uitleg: "Ik wist vooraf dat het tijdens deze evenementen belangrijk is om geen internationaal schandaal te veroorzaken. En weet je wat, ik slaag er dan toch in."

"Eigenlijk wilde ik de toeschouwers duidelijk maken dat er nog één minuut te gaan was tot de openingswedstrijd. Dus zo besliste ik om af te tellen."

"Ik kan mezelf niet vertrouwen. Voor het optreden zei ik nog tegen mijn manager: "Wat zou er nu in godsnaam kunnen fout gaan?" Ik heb er meestal geen benul van wat ik op welk moment ook maar zal doen. Er was geen vooraf uitgeschreven plan. Ja, ik wilde absoluut niet vals zingen. Ik wilde niet tegen de grond gaan. Dat was het plan en dat heb ik ook voor 99 procent gerealiseerd."

"Eigenlijk denk ik daar niet echt over na. Alsof er een barrière zit tussen mezelf en mijn verstand. En dan gebeurt er iets en denk ik 5 minuten later: "Heb ik dat gedaan? Oh ja, toch wel. Of niet soms?""

Meest gelezen