2018 Tim de Waele

IMF zet licht op groen voor miljardenhulp voor Argentinië

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ingestemd met een noodkrediet van 50 miljard dollar voor Argentinië voor de komende drie jaar. Het land had het IMF om hulp gevraagd om de waarde van de Argentijnse peso te stutten en de economische crisis in te dammen.

De Argentijnse peso is sinds begin mei een groot deel van zijn waarde verloren. Hierdoor zag de centrale bank van het land zich gedwongen de rente in korte tijd te verhogen tot 40 procent, een van de hoogste rentetarieven ter wereld. De regering van president Mauricio Macri heeft zich verplicht het begrotingstekort sterk terug te dringen.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft nu ingestemd met een noodkrediet van 50 miljard dollar voor Argentinië de komende drie jaar.

Het Zuid-Amerikaanse land wilde lang geen zaken doen met het IMF. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het monetair fonds. Er werd dan ook fel geprotesteerd tegen nieuwe inmenging door het IMF.

Meest gelezen