Videospeler inladen...

Luxevastgoed zit sterk in de lift en dat -opvallend- bij kopers tussen de 30 en 45 jaar

Dure villa's geraken weer sneller verkocht. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedgroep Van der Build. En de notarissen bevestigen dat. Huizen tussen de 750.000 euro en anderhalf miljoen euro vinden sneller een koper. Vorig jaar werden er ruim 20.000 luxevilla's verkocht, dat zijn er zo'n 5.000 meer dan in 2015. Wat opvalt is dat de kopers van die dure huizen verjongen: ze zijn vooral tussen de 30 en 45 jaar oud zijn 

Villa's blijken opnieuw populair. De verkoopcijfers liggen in de lijn van het jaar 2014, waarna er enkele jaren een daling volgde tot nu. Luxevastgoed zit sinds begin dit jaar opnieuw sterk in de lift. Een ware boom. Landhuizen en villa's die tussen de 750.000 en een miljoen euro kostten, stonden vorig jaar gemiddeld 149 dagen te koop, vijf jaar geleden was dat nog 315 dagen.

"Dat is te verklaren door het einde van de bankencrisis. Dat is al een tijdje geleden, maar het duurt een tijdje voor kopers hun vertrouwen in de Belgische economie herwinnen", legt Stefaan Coucke van Van der build uit.

Een grote tuin hoeft niet langer

"Wat opvalt is dat de middenklasse - de tweeverdieners- weer op de markt is gekomen." Er is een trend om kleiner te gaan wonen. Mensen wensen ook geen grote tuinen meer (wegens veel onderhoud en extra kosten). Maar het budget voor dergelijke panden blijft hoog.

Zal de interesse in luxevastgoed blijven? "Zolang de interest laag blijft en het vertrouwen in de economie er is, zie ik niet onmiddellijk een kentering", aldus Coucke.

Van de beurs naar de vastgoedmarkt

Notaris Bart Van Opstal (zie video hieronder) ziet twee redenen voor de trend: "De vastgoedsector zat de voorbije jaren in een crisis, waardoor de prijzen daalden. Als dat blijft duren, komt er een moment waarop mensen toch weer beginnen te kopen. Daarnaast is er de economische heropleving."

Videospeler inladen...

Tegelijk blijven de prijzen van het luxevastgoed nog altijd relatief laag. Dat betekent volgens notaris Van Opstal dat er een begin van kentering is, maar dat de dip van na de bankencrisis nog niet voorbij is. Stefaan Coucke van Van der Build houdt er een andere mening op na: “Er is een tijd geweest dat the sky the limit was. Villa’s stonden per definitie te hoog geprijsd. Vandaag zien we vooral een aanbod met erg realistische prijzen.”

Opvallend: de kopers van luxevastgoed verjongen. Ze zijn tussen de 30 en 45 jaar. Tien jaar geleden zag je vooral vijftigplussers in het luxesegment. Stefaan Coucke van Van der Build heeft een verklaring: “Er is nooit meer kapitaal in omloop geweest in onze maatschappij en dat weerspiegelt zich vandaag in de markt van het luxevastgoed.”

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen