Hulu/AP

Schrijfster "Handmaid's tale": "Kinderen die van ouders weggerukt worden, nu helaas geloofwaardig in de VS"  

Margaret Atwood, de schrijfster van "The handmaid's tale", ziet - net als vele anderen - een parallel tussen haar boek en de huidige situatie in de Verenigde Staten. De wrede manier waarop migrantenkinderen van hun ouders gescheiden worden, erkent Atwood, had ook zo in haar boek kunnen opduiken.  

De Canadese schrijfster Margaret Atwood (78) schreef "The handmaid's tale" in 1985. In deze dystopische roman schetst ze een angstaanjagend beeld van een mogelijke toekomst in de Verenigde Staten, waarbij vrouwen van hun kinderen gescheiden worden en als dienstmaagd worden ingezet in de repressieve en streng religieuze republiek van Gilead. 

Het boek is intussen ook een felbejubelde tv-reeks geworden die onlangs werd uitgezonden op Canvas en nog tot 13 juli te herbekijken is op VRT Nu

Sinds maandag het nieuws naar buiten gekomen is dat in Texas migrantenkinderen van hun ouders gescheiden worden en opgesloten worden in kooien, zijn er al verschillende mensen die de vergelijking met het boek gemaakt hebben.

Onder hen schrijver Stephen King, die op Twitter schreef: "Is dit nog steeds de VS of de maanden voor Gilead in "The handmaid's tale"?" 

Atwood heeft nu voor het eerst ook zelf gereageerd. "Daarom heb ik nooit iets in "The handmaid's tale" geschreven dat nog nooit ergens gebeurd was... zoals kinderen wegrukken van hun ouders. Geloofwaardig? Helaas wel."  

In 2016 vertelde Atwood ook al aan de BBC dat "de Republikeinen "The handmaid's tale" niet als een blauwdruk" moeten gebruiken. 

In het boek worden kinderen, zoals het dochtertje van June en Luke, van hun ouders gescheiden op het moment dat het Gilead-regime aan de macht komt. Ze worden gebrainwasht en aan nieuwe families toegewezen terwijl hun moeders, als blijkt dat ze nog vruchtbaar zijn, kinderen moeten baren voor andere gezinnen. 

Margaret Atwood wordt vaak gezien als een feministische en visionaire schrijfster. In haar werk komen thema's als de relaties tussen Canada en de VS, mensenrechten en milieuvraagstukken aan bod. 

Bekijk hier de trailer van "The handmaid's tale":

Sofie Lemaire, leesambassadeur voor Canvas, las "The handmaid's tale":

Meest gelezen