Videospeler inladen...

Michel: "Nu geen woorden, maar daden nodig om Europese buitengrenzen te controleren"

Premier Charles Michel (MR) is tevreden dat de Europese leiders op het hoogste niveau de aanpak van de migratie­crisis gaan bespreken. "Het is nu het moment om beslissingen te nemen, om resultaten te boeken. De Europese buitengrenzen moeten gerespecteerd en gecontroleerd worden."

Volgende week donderdag komen de Europese leiders samen om het migratievraagstuk te bespreken. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, wil dat er asielcentra worden geopend in Noord-Afrika. Vluchtelingen zouden vanuit die centra naar Europa kunnen komen met het vliegtuig, economische migranten zouden teruggestuurd worden naar het land van herkomst. N-VA is voorstander van dit idee en wil dat de premier dat standpunt ook verdedigt op de EU-top.

Premier Michel zegt blij te zijn dat er op Europees niveau een sterke politieke wil is om een aanpak te ontwikkelen. "Drie weken geleden heb ik hier in de Kamer een duidelijk pleidooi gehouden voor akkoorden met derde landen om daar oriëntatiecentra te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen mensen die als vluchteling erkend zouden kunnen worden en de economische migranten."

Een tweede belangrijk punt noemt Michel de strijd tegen de mensensmokkelaars. "Daarvoor is het dringend nodig de Europese grenzen te beveiligen", zegt Michel. "Ook hiervoor is het nodig een samenwerking te organiseren met derde landen om in staat te zijn onze grenzen maximaal te controleren." België zal daarom het voorstel van de Europese Commissie steunen om de middelen van Frontex, het agentschap dat de Europese grenzen bewaakt, sterk op te trekken.

Het is belangrijk dat de discussie nu op het hoogste Europese niveau gevoerd wordt. De afgelopen drie jaar is er via de ministers van Migratie immers geen oplossing gevonden. "Ik hoop dat het op de vergadering van zondag en de Europese top volgende week mogelijk zal zijn stappen te doen. Het is nu het moment om beslissingen te nemen", zegt Michel.

"Er is een momentum vandaag op Europees niveau, maar ook in samenwerking met de Verenigde Naties, om concrete initiatieven te nemen. Niet meer met woorden of formuleringen, maar wel met daden en met resultaten", besluit Michel.

VIDEO: bekijk hieronder het interview van "Terzake" met premier Michel

Videospeler inladen...

Meest gelezen