"Nagellakheld" Tijn krijgt monument in Den Haag

In het nieuwe kantoor van het Rode Kruis in Den Haag is een monument voor Tijn Kolsteren onthuld, de kleine jongen die eind 2016 met een nagellakactie miljoenen euro's inzamelde voor Serious Request en die vorige zomer is overleden.

Een muur vol potjes nagellak met daarboven het opschrift "Tijn kleurt onze wereld mooier": dat is sinds gisteren te zien in het nieuwe kantoor van het Rode Kruis in Den Haag. Ze vormen een monument als eerbetoon aan Tijn Kolsteren, de Nederlandse jongen die eind 2016 in binnen- en buitenland harten smolt met een nagellakactie voor Serious Request, de tegenhanger van Music For Life.

Tijn leed aan een terminale vorm van hersenstamkanker, maar wou op die manier toch zijn steentje bijdragen aan de liefdadigheidsactie ten voordele van het Rode Kruis. Verschillende bekende koppen sprongen mee op de kar en lieten hun nagels lakken. De kleine jongen wist uiteindelijk liefst 2,5 miljoen euro in te zamelen.

Begin juli 2017 is Tijn overleden. Hij was amper 6. Door een muur in zijn nieuwe kantoor aan hem op te dragen, wil het Rode Kruis in Nederland hem blijven herinneren als zijn "nagellakheld". De ouders en de broer van de jongen hebben gisteren zelf de laatste 3 flesjes nagellak aangebracht.

Ivoorkust

Met de opbrengst van Serious Request in 2016 heeft het Rode Kruis honderden wc's gebouwd en 4 ziekenhuizen opgeknapt, onder meer in Ivoorkust in Afrika. Dat land eerde hem eind vorig jaar al met een muurschildering.

In Nederland zelf heeft het Rode Kruis een nieuwe machine voor de behandeling van hersenstamkanker gekocht. Tijn staat intussen ook in een lesboek vermeld. "Zijn naam komt voor in een hoofdstuk over sociaal ondernemen", vertelt zijn vader Gerrit aan AD. "Tijn is nu een deel van de Nederlandse geschiedenis. Soms vergeten we haast wat hij allemaal heeft bereikt. Hij is vooral onze zoon."

Meest gelezen