BELGA/WAEM

Nieuwe griffie geopend in Brussels Pacheco-gebouw

In Brussel is deze week de nieuwe griffie geopend in het oude Pacheco-gebouw. De dienst overtuigingsstukken in het Brusselse justitiepaleis werd in oktober op bevel van rechtbankvoorzitter Luc Hennart gesloten, onder meer door een aanhoudend schimmelprobleem. Acht maand later kan de politie eindelijk nieuw bewijsmateriaal veilig laten opslaan op de griffie.

In oktober 2017 besloot Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, om de dienst overtuigingsstukken van de correctionele griffie te sluiten. Er was geen milieuvergunning, er was sprake van een aanhoudend schimmelprobleem en de grond was verzakt. “Deze situatie is een democratische rechtsstaat onwaardig”, zei Hennart. Hij spoorde de verantwoordelijke ministers aan tot actie en die stelden voor om een nieuwe griffie onder te brengen in het oude Pacheco-gebouw. Aanvankelijk was de opening in de vroegere zetel van Dexia al gepland in januari van dit jaar, maar de rechtbankvoorzitter weigerde groen licht te geven zolang niet was voldaan aan alle voorwaarden. Hij wilde eerst alle gemaakte beloftes zien waargemaakt worden.

De situatie op de oude griffie was volgens rechtbankvoorzitter Luc Hennart "een democratische rechtsstaat onwaardig"

Het heeft uiteindelijk acht maanden geduurd, maar deze week ging de nieuwe griffie open. “Maandag is de griffie inderdaad geopend”, meldt Hennart aan VRT NWS. “Alle bewijsstukken die sinds de sluiting in beslag werden genomen, worden daar opgeslagen. Ook alle nieuwe overtuigingsstukken worden vanaf nu daarheen gebracht. Er zijn computers beschikbaar zodat advocaten cd-roms met bewijsmateriaal kunnen raadplegen. Het meubilair staat er nog niet, maar dat wordt eerstdaags geleverd.”

De Nederlandstalige griffie was al begin dit jaar ondergebracht in het gebouw.

Digitale stappen vooruit

Intussen loopt ook nog een project om de digitale verwerking van de bewijsstukken makkelijker te maken. Tot voor kort was het zo dat de politie elk overtuigingsstuk scande met een eigen barcode, maar die barcode kon niet worden gelezen door de software op de computers van de griffie. Elk bewijsstuk moest dus handmatig worden voorzien van een nieuwe barcode. “Bij de Brusselse rechtbank loopt nu het proefproject waarbij de barcode van de politie wel kan worden gelezen op onze griffies”, zegt Luc Hennart. “Er worden stappen voorwaarts gezet”, besluit de rechtbankvoorzitter.

Meest gelezen