foto Peter Hilz (C)

Politie onderschept weer opvallend meer transmigranten in West-Vlaanderen: "Bijna een verdubbeling"

De politie in West-Vlaanderen heeft de jongste maanden weer meer migranten onderschept die op doorreis zijn naar Groot-Brittannië. In april zijn er ruim 700 opgepakt en vorige maand 630, dat zijn er enkele honderden meer in vergelijking met vorig jaar. De meeste transmigranten, zowat de helft, circuleren in Zeebrugge.

“Sinds april en mei zien we een sterke stijging”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Zo werden in april 707 transmigranten opgepakt, terwijl dat er in april vorig jaar nog 405 waren. Dat is bijna een verdubbeling."

"Maar wat mij vooral verontrust is dat dit cijfer hoger ligt dan in het crisisjaar 2016 en trend heeft zich voortgezet in mei en In juni lijkt de trend zich te stabiliseren." De gouverneur pleit ervoor om waakzaam te blijven, om te voorkomen dat er migrantenkampen ontstaan, zoals eerder al gebeurde.

Om dat te voorkomen, vraagt de gouverneur extra steun van de federale politie in zijn provincie. “Want het toeristisch seizoen komt eraan. We moeten er alles aan doen om het veilig, beheersbaar en menswaardig te houden.” Vorig jaar, vroeg de gouverneur rond deze tijd ook extra politiesteun.

Waar komen die transmigranten vandaan? “We zien de laatste maanden dat het vooral Eritreeërs en Irakezen zijn. Op een bepaald moment waren er ook veel Soedanezen en Indiërs, maar het varieert heel sterk, afhankelijk van welke bendes van mensensmokkelaars aan de slag zijn”, besluit de gouverneur.

Meest gelezen