© 2018 by ZUMA Wire

Republikeinen stemmen morgen over einde van kooien met kinderen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal donderdag stemmen over wetgeving die een einde maakt aan de omstreden praktijk om kinderen te scheiden van hun begeleidende familie wanneer ze illegaal de grens oversteken. Dat heeft Paul Ryan, de Republikeinse leider in het Huis, bekend gemaakt.

"Morgen stemmen we over een wet om de gezinnen bij elkaar te houden," liet de Republikeinse leider Paul Ryan weten. "Zo kunnen mensen die vervolgd worden omdat ze illegaal de grens hebben overgestoken samen blijven tijdens de procedure."

De voorbije dagen en uren hebben de Republikeinen gezocht naar een oplossing om aan einde te maken aan de grenscrisis. Dat heeft alles te maken met mogelijke politieke schade die de Republikeinen dreigen op te lopen tijdens de tussentijdse verkiezingen van november.

Zowel in de VS als in de rest van de wereld is de praktijk om kinderen te scheiden van hun ouders zwaar veroordeeld. Maandag doken de eerste beelden op van kinderen die werden vastgehouden in een speciaal opvangcentrum in McAllen, een grensstadje in Texas. Daarop volgde een klankfragment van huilende kinderen. 

Sinds eind april voert de regering Trump een beleid van nultolerantie en worden mensen zonder papieren strafrechterlijk vervolgd. Daar verschilt het beleid van Trump met dat van zijn voorgangers. Volgens president Trump is er een wet die de scheiding noodzakelijk maakt en doen de Democraten niets om dat te veranderen.

Maar uit onderzoek blijkt dat die wet niet bestaat. Critici verdenken de president er bovendien van dat hij de kinderen vooral wil gebruiken als pasmunt om een strengere immigratiewetgeving goedgekeurd te krijgen, waaronder de financiering van zijn beruchte "muur" op de grens met Mexico. 

Meest gelezen