Videospeler inladen...

"Smalle gangen, altijd gebukt staan en veel troep op de vloer: vliegtuigen poetsen is een zwaar beroep"

Op de luchthaven van Zaventem heeft de christelijke vakbond vanmorgen gelukskoekjes uitgedeeld aan de vertrekkende passagiers. 't Is een van de acties op de Dag van de Schoonmaak, om aandacht te vragen voor het werk van schoonmakers.

Vliegtuigen schoonmaken is hard labeur. Het werk moet altijd maar sneller, en met minder mensen. Dat zegt ook Samira, een van de schoonmaaksters op Zaventem: "Wij moeten stofzuigen, de toiletten proper maken, de vloer schoonmaken, en dat allemaal in een heel korte tijd. In de grootste vliegtuigen zouden we normaal moeten poetsen met een ploeg van 16 mensen, maar vaak zijn we maar met 8. Dat maakt het nog zwaarder."

Veel schoonmakers -in de vliegtuigen maar ook op andere plekken- krijgen ook gezondheidsklachten van dat harde werk. "Je moet er maar eens op letten als je een vliegtuig binnenstapt: smalle gangen, laag plafond. Onze mensen staan constant gebukt en zij hebben door de hoge werkdruk vaak geen tijd om te letten op een juiste werkhouding. Rug- en nekklachten komen vaak voor," zegt Nancy Tas van ACV Voeding en Diensten.

Met de actie op de luchthaven wil ACV de reizigers ervan bewust maken dat een vliegtuig elke keer door mensenhanden gepoetst wordt: "Mensen staan daar niet bij stil. Zeker na lange intercontinentale vluchten kunnen die vliegtuigen echt vuil zijn. De vloer ligt dan vol troep."

Zwaar beroep

ACV blijft er dan ook voor pleiten om schoonmaker te erkennen als zwaar beroep. "Deze mensen kunnen onmogelijk tot hun 67ste op deze manier blijven poetsen," zegt Tas. De vakbond vraagt daarnaast ook maatregelen die  het werk van oudere schoonmakers kunnen verlichten, zoals een vierdagenwerkweek. 

Meest gelezen