Vogelbescherming Vlaanderen

Speeltuinen, scholen of uw achtertuin: 18.500 hectare jachtterrein geschrapt op 1 jaar tijd

Op één jaar tijd is er in Vlaanderen bijna 20.000 hectare jachtgebied geschrapt. Dat blijkt uit een analyse van Vogelbescherming Vlaanderen die de jachtplannen van dit jaar vergeleek met die van vorig jaar, maar volgens de organisatie is er nog véél werk aan de winkel. "De jachtkaart kleurt nog nagenoeg volledig jagersgroen."

Sinds vorige zomer kan iedereen online de Vlaamse jachtplannen raadplegen. En dat veroorzaakte meteen heel wat ophef. Op de kaarten waren immers heel wat achtertuinen, maar ook scholen, speeltuinen en zelfs het perceel van Marc Coucke ingekleurd als jachtterrein – zonder dat de eigenaars daarvan op de hoogte waren. 

Hoe dat kon? Elk jaar voor 1 april moeten jagers een jachtplan indienen, een plan op het kadaster waar aangeduid staat waar ze precies jagen. Maar dat mag alleen in jachtgebied dat minstens 40 hectare groot is. Geen sinecure in een Vlaanderen dat zo goed als volgebouwd is. En dus worden soms ook achtertuinen of scholen ingekleurd als jachtgebied om aan die 40 hectare te komen. Voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat er automatisch gejaagd wordt wanneer uw lapje grond ingekleurd staat. En eigenlijk moeten jagers ook uitdrukkelijk toestemming vragen aan de eigenaars. 

Toch –zo bleek vorig jaar– waren er heel wat eigenaars die niet op de hoogte waren dat hun stuk grond jachtgebied was. De terreinen die in het jachtgebied liggen, worden in eerste instantie ook niet gecontroleerd, behalve wanneer er een klacht ingediend wordt. 

Bijna 20.000 hectare jachtgebied geschrapt, maar "nog lange weg te gaan"

Heel wat Vlamingen zetten vorig jaar de stap om hun eigendom te laten schrappen als jachtgebied. Op 1 jaar tijd verdween er zo 18.500 hectare jachtgebied – waarvan bijna een derde in Oost-Vlaanderen. 

Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is er nog heel wat werk aan de winkel. "Duizenden Vlamingen gaven al het signaal dat ze helemaal niet gediend zijn met het zomaar inkleuren van hun eigendom als jachtgebied. Maar er is nog een lange weg te gaan. De kaart kleurt nog nagenoeg volledig jagersgroen", benadrukt Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen. 

De kaart kleurt nog nagenoeg volledig jagersgroen

Frederik Thoelen - Vogelbescherming Vlaanderen

Volgens de organisatie wordt de verantwoordelijkheid nog té veel bij de eigenaar zelf gelegd. "Dat is de omgekeerde wereld: jagers kleuren op bestaande jachtplannen zonder toestemming – en dus illegaal – jouw terrein in en vervolgens is het aan de eigenaar zelf om te bewijzen dat hij geen toestemming heeft gegeven en de percelen wil laten uitkleuren." Ze pleit dan ook voor een schriftelijke overeenkomst tussen de jagers en de eigenaars. 

Meest gelezen