Videospeler inladen...

Actievoerders bezetten werf van gesloten centrum voor asielzoekersgezinnen

Enkele tientallen actievoerders hebben deze voormiddag een bouwwerf bezet, bij het gesloten centrum voor asielzoekers 127bis in Steenokkerzeel. Daar komt een nieuw gesloten centrum voor gezinnen, naast de luchthaven van Zaventem.

Deze morgen werd de bouwwerf, waar binnenkort een gesloten centrum voor gezinnen komt, bezet door enkele tientallen actievoerders. Het protest werd georganiseerd door de actiegroep '#NotinMyName'. Zij zijn het niet eens met de manier waarop ons land met vluchtelingen omgaat.

"Wij willen de huidige migratiepolitiek van België en Europa aanklagen" vertelt Noemie Tymen van #NotinMyName. "Er moet een alternatief komen voor dit beleid. Dat houdt in dat de mensen die momenteel niet de juiste papieren hebben worden geregulariseerd. Zij maken deel uit van onze samenleving. De mensen die naar België willen komen moeten warm en humaan ontvangen worden. De grenzen moeten open."

De politie was massaal aanwezig en het was een hele klus om de actievoerders weg te krijgen. Sommigen hadden zich vastgeketend aan betonblokken, of aan het hek. Anderen zaten op het dak. De brandweer moest worden ingezet om de actievoerders daar weg te krijgen. Alle actievoerders zijn aangehouden.

Moeilijke klus voor de politie

De politie kwam snel ter plaatse maar heeft problemen om de actievoerders weg te halen van de werf. Rond het gesloten centrum is een metershoog hek om vluchten te voorkomen. Daaraan hebben actievoerders zich vastgeketend.

Anderen zijn met spandoeken op het dak gekropen. Een speciaal interventieteam van de politie is ook op het dak gekropen en heeft de actievoerders geboeid. Daarna zijn ze met een brandweerkraan één voor één op de grond gezet en aangehouden. Een waterkanon staat klaar. 

Gesloten centrum voor gezinnen

Vrijdag is er een bezoek van parlementsleden aan de bouwwerf. Er zijn nog veel vragen over de omstandigheden en voorwaarden bij het opsluiten van kinderen. België is in het verleden tot drie keer toe veroordeeld voor de omstandigheden waarop het kinderen opsloot. In 2008 besloot de toenmalige regering dat niet meer te doen. De laatste jaren worden gezinnen die uitgewezen worden in 'open huizen' geplaatst. Eén derde van hen verdwijnt voor ze op een vliegtuig kunnen gezet worden.

Daarom gaat de regering vijf aparte woonunits voor gezinnen openen op het terrein van het repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel, naast de luchthaven. Maar het blijft omstreden. Mensenrechten-, kinderrechten- en vluchtelingenorganisaties verzetten zich ertegen. Volgens hen heeft het opsluiten van kinderen "een ingrijpende nefaste impact op de gezondheid, de ontwikkeling en het welzijn van die kinderen, zelfs als de detentie van korte duur is en onder relatief humane omstandigheden gebeurt". 

Meest gelezen