Videospeler inladen...

Trump tekent presidentieel decreet over einde van scheiding families

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentiële verordening ondertekend over het stopzetten van de scheiding van ouders en kinderen die illegaal naar de VS zijn gekomen. Daarmee gaat Trump overstag voor de toegenomen druk en kritiek op zijn migratiebeleid. Met het  decreet wil hij een einde maken aan de praktijk waarbij kinderen van illegale migranten gedwongen gescheiden worden van hun ouders, maar de illegale migranten zullen wel nog opgesloten blijven.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in het Witte Huis een verordening getekend die een einde moet maken aan het scheiden van ouders en kinderen die illegaal in de VS aankomen. Hij benadrukte eerder dat het decreet een strenge controle op illegale immigratie niet in de weg zou staan.

De exacte bewoording van de tekst die Trump heeft ondertekend, blijft evenwel onduidelijk. "Dit ligt me nauw aan het hart. Wij zullen heel sterke grenzen hebben en we gaan gezinnen bijeenhouden", aldus Trump. Hij voegde eraan toe uiteengehaalde gezinnen "niet te willen zien of voelen".

"We zullen heel veel mensen gelukkig maken", zei Trump tijdens de plechtigheid in het Ovalen Kantoor waarin hij het decreet ondertekende. Tegelijk zei hij niet te zullen afwijken van de nultolerantie inzake illegale immigratie. Wie onwettig de VS binnenkomt blijft vervolgd.

Drie uur na aankondiging voert Trump ondertekening uit

De Amerikaanse president kondigde in de vooravond aan dat hij een decreet zou ondertekenen. Drie uur later heeft hij zijn handtekening onder het document gezet.

Donald Trump en de Amerikaanse regering is de voorbije dagen onder vuur komen te liggen, zowel in eigen land als daarbuiten, omdat op vijf weken tijd meer dan 2.300 kinderen gescheiden zijn geworden van hun ouders. 

Volgens het NBC News hebben het ministerie van Justitie en Binnenlandse Veiligheid een ontwerp van decreet opgesteld dat tijdelijk dergelijke scheidingen een halt toeroept.

VIDEO: "Dit gaat veel mensen gelukkig maken", zei Trump toen hij de verordening ondertekende

Videospeler inladen...

Meest gelezen