Waarom kiezen voetballers voor flamboyante kapsels? "Ze laten hun rebelse kant zien"

Naar goede gewoonte pakken vele voetballers op het WK in Rusland met een opvallend kapsel uit. Deze keer vallen vooral de geblondeerde coupes op. "Op het veld dragen ze allemaal dezelfde outfit, maar met tattoos en kapsels kunnen ze zich toch onderscheiden", zegt Jochen Vanhoudt van Clientology.

Groene strepen, rode strepen en vooral veel (peroxide)blond: de kapsels waarmee sommige voetballers op het WK in Rusland rondlopen, grenzen comme il faut aan onwaarschijnlijke grenzen. Ook op andere kampioenschappen kiezen de mannen die op de bal schoppen vaak voor een exuberante haartooi. In "Radio Rusland" op Radio 1 probeert Jochen Vanhoudt van Clientology dat te verklaren.

"Op het veld dragen de voetballers allemaal dezelfde outfit", zegt hij (zie audio onder). "Maar met tattoos en kapsels kunnen ze zich onderscheiden. Ze laten hun rebelse kant zien, ze maken een statement door een vogelspin of een groene streep op het hoofd te dragen. Hierdoor heeft iedereen het over hun haar."

Het blonde kapsel waarmee Neymar da Silva Santos Júnior van Brazilië en Dries Mertens van België rondlopen, kan de kapper maar matig bekoren. "In mijn ogen is het haar van Mertens niet mooi gedaan. Het is veeleer ros en lijkt op een potje. Ik hoop dat het voor een weddenschap is. Dit jaar zal hij geen stijlprijzen winnen."

Cristiano Ronaldo van Portugal blijft volgens Vanhoudt het grootste stijlicoon. "Samen met dat van David Beckham heeft hij een van de meest geïmiteerde kapsels van voetballers. Bij hem ligt nooit een haartje verkeerd, het staat stijf van de gel. Hij mag zweten zoveel hij wil, niks zal uit de plooi vallen."

Dries Mertens (België).
Neymar (Brazilië).
AFP or licensors
William Troost-Ekong (Nigeria).
AFP or licensors
Nabil Dirar (Marokko).
AFP or licensors
Cristiano Ronaldo (Portugal).
AFP or licensors

Meest gelezen