Wandelen tussen loopgraven van "klaprozen" in Tervuren

In Tervuren wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een nieuw kunstwerk op het plein van de Panquinkazerne. Het kunstwerk Maaiveld staat tot 11 november in Tervuren.

In Tervuren kan je naar een indrukwekkend kunstwerk gaan kijken met de naam Maaiveld. Via een loopgraaf vol klaprozen kan je de vijvers van Tervuren bereiken. Het kunstwerk moet het einde van de Eerste Wereldoorlog symboliseren en dan vooral de vrede en de hoop. Het kunstwerk blijft tot 11 november staan aan de Panquinkazerne van Tervuren. 

Klaprozeninstallatie

De klaprozeninstallatie is ontworpen door landschapsarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx. Het werk bestaat uit een lange balk die wordt gevormd door twee parallel lopende muren die zijn opgebouwd uit gestapelde boomstammen.

Tussen de muren is er een wandelpad dat de sfeer van een loopgracht weergeeft. Je kan als bezoeker ook een boodschap van vrede en hoop neerschrijven in een aantal holtes die in de balk zijn ingewerkt. 

Luc en Yvette uit Izegem kwamen het kunstwerk vandaag al eens bewonderen. "De klaprozen doen me zeker denken aan de Eerste Wereldoorlog. Aan Ieper." Ook Marleen uit Destelbergen is onder de indruk. "Ik vind het kunstwerk zeer geslaagd. De bloemen zijn echt herkenbaar. Ik vind ook de velden waar er echte klaprozen staan heel geslaagd." 

Maar enkele bezoekers zijn ook kritisch. "Het heeft iets. Het is wel spijtig dat er zoveel bomen zijn gebruikt voor een kunstwerk. Ik zie bomen liever groeien. Maar een boodschap van vrede, vind ik wel belangrijk. Zeker in de huidige situatie waar Europa uit elkaar aan het vallen is", zegt een biologe uit Tervuren. 

Officiële opening

Vanavond wordt het kunstwerk officieel geopend door burgemeester Jan Sporen, schepen van toerisme Mario Van Rossum en de gedeputeerde van toerisme, Monique Swinnen.  Scala & Kolacny Brothers komen optreden. 

Meest gelezen