Videospeler inladen...

West-Vlaamse en Britse politie rollen samen Albanees netwerk van mensensmokkelaars op

De federale politie van West-Vlaanderen heeft samen met de Britse politie een Albanees netwerk van mensensmokkelaars opgerold. In totaal zijn elf mensen gearresteerd, onder wie het kopstuk van de bende. Die is vanmorgen opgepakt in Londen. Het netwerk zou de voorbije maanden zeker honderd Albanezen van ons land naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld hebben.

De eerste drie mensen werden al gearresteerd in februari van dit jaar. Het ging om twee mannen en één vrouw van Albanese origine die familie waren van elkaar. Zij werden op heterdaad betrapt toen ze dertien mensen aan het smokkelen waren. Op dat moment werd ook een Roemeense vrachtwagenchauffeur gearresteerd, omdat hij zou hebben meegewerkt aan de mensensmokkel.

In de maanden die daarop volgden werden opnieuw zes mensen gearresteerd, waaronder een Litouwse en een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur. Vanmorgen tot slot werd in Londen het kopstuk van de criminele organisatie opgepakt. Het gaat om een dertiger van Albanese origine. 

De bende zocht chauffeurs die bereid waren om mensen mee te smokkelen

Procureur Frank Demeester

De uitvalsbasis van de bendeleden en de Albanese vluchtelingen - waaronder heel wat kinderen - was een Gents hotel. Van daaruit werden ze de voorbije maanden richting het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld in onder meer koeltransporten. Volgens West-Vlaams procureur Frank Demeester waren de vrachtwagenchauffeurs van deze transporten op de hoogte van de mensensmokkel. "De bende zocht chauffeurs die bereid waren om mensen mee te nemen."

Door de samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen en de National Crime Agency is het netwerk de voorbije maanden ontmanteld kunnen worden. "In het begin hebben we enkel arrestaties uitgevoerd in West-Vlaanderen," zegt Demeester. "Maar gaandeweg hebben we een aantal leden door Europa heen gearresteerd en finaal is de kopman opgepakt in Londen, en dat dankzij de samenwerking met onze Britse collega's."

Volgens de procureur is dit één van de grootste bendes die de West-Vlaamse politie dit jaar al heeft opgerold. 

Ook begin dit jaar bende opgerold in samenwerking met Britse politie

In februari nog werden ook een twintigtal vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd in het kader van een gecoördineerde actie met de Britten. Toen werden gelijktijdig in ons land en in het Verenigd Koninkrijk huiszoekingen uitgevoerd. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen