© Anton Corbijn, Nick Cave, London 1996

Zin in garnalen of Anton Corbijn? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Anton Corbijn en collega's

Zondag opent het nieuwe fotografiefestival Antwerp Photo met niet 1, geen 2, maar wel 4 tentoonstellingen in het monumentale Loodswezen in Antwerpen, vlakbij het MAS, aan de Schelde.

(Lees verder onder de foto)

Nog tot eind september kunt u onder andere werk van de bekende Nederlandse fotograaf Anton Corbijn (her)ontdekken, terwijl u het beschermde gebouw voor het eerst ook van binnen kunt bekijken. De 4 tentoonstellingen brengen u op de verschillende verdiepingen van het Loodswezen; een buitenkans.

Herbeluister hier het gesprek in De Ochtend met Kaat Celis, de directeur van Antwerp Photo: 

Explosief foodfestival in Mechelen

De snelle beslissers zijn afgelopen week al gaan kijken, maar pas dit weekend viert Mechelen de opening van het stadsmuseum Hof van Busleyden met een "culinair explosief foodfestival". Hoe kwistig de Mechelaars omspringen met tabasco en hete pepers kunt u straks zelf proeven, want vanaf 17.00 uur bent u welkom op het binnenplein van het volledig vernieuwde museum. De toegang is gratis. 

De reportage hiernaast toont u wat het museum zoal te bieden heeft.

 

Kunst op wandel

Het Museum van Elsene blijft één van de mooiste musea van Brussel, maar is door grote verbouwingswerken nog tot 2021 gesloten. Gelukkig kamperen dit weekend wel een tiental werken uit de collectie bij de buren, letterlijk. 1 weekend lang mogen 10 buurtbewoners een aantal kunstwerken uit het depot kiezen en ze thuis tentoonstellen.

Vandaag zijn de vrienden en familieleden welkom om de gekozen werken te komen bekijken, morgen mogen ook u en ik gratis een blik werpen op de kunst van onder anderen Jan Fabre en Félicien Rops (én op de inrichting van de woonkamer natuurlijk). 

Hopelijk is deze regeling goed doorgepraat met de verzekerings-maatschappij, want het museum wil dit een paar keer per jaar herhalen tot het museum weer opengaat. Als u in de buurt woont kunt u zich dus kandidaat stellen voor een volgend burenweekend.

De Langste Dag in Leuven

We hebben het niet tot op de centimeter kunnen controleren, maar de naar eigen zeggen grootste stadsbraderie van het land vindt vandaag plaats in Leuven. De eerste zaterdag na de zonnewende wordt dat toepasselijk de "De langste dag" genoemd. Tot 20 uur kunt u in het hele centrum van de stad terecht voor straattheater, markt, wedstrijden en heel veel volk.

Feest in Antwerpen

2 voor de prijs van 1 in Antwerpen. Zowel in Borgerhout als in Berchem wordt er dit weekend een gratis festival georganiseerd. Zo kunt u zondag de 10e verjaardag van 'Nuff Said meevieren in Berchem. Al die jaren brengt de organisatie muzikaal en komisch talent bij elkaar, op verschillende podia in ons land; een staalkaart van al die mensen ziet en hoort u morgen tijdens een openluchtfestival in het De Villegaspark. SLM en Let's Go Urban hebben hun komst al bevestigd:

Borgerhout verandert de bijnaam van het district vandaag voor 1 dag in Borgerrio. Niet alleen kunt u er straks de Rode Duivels op groot scherm aan het werk zien, maar er is ook muziek uit alle windstreken, en al even exotisch eten. De Turnhoutsebaan is vandaag deels afgesloten voor het verkeer, maar u krijgt er heel wat voor in de plaats. Vergeet zeker de kleurrijke, muzikale parade niet om 15.30 uur.

De visscher up zin peerd

Ook 2 voor de prijs van 1 aan zee! Morgen kunt u in Zeebrugge naar de Zeewijding en de bijhorende processie, ter nagedachtenis van de vissers die stierven op zee.  Vandaag al zijn het Garnaalfeesten in Oostduinkerke. De bekende paardenvissers tonen hun kunde, terwijl op de folkloremarkt uit volle borst wordt meegezongen met het "paardenvisserslied". U bent gewaarschuwd. Prettig weekend!

Kim van Dam

Meest gelezen