Algerije gaat offline tijdens examens om spieken te voorkomen

In Algerije gaat het internet in het hele land een week lang uit. Het land gaat telkens enkele uren offline tijdens de examens om te voorkomen dat studenten spieken en antwoorden worden gelekt. Het land neemt deze maatregelen omdat er in 2016 grootschalig werd gefraudeerd met examenvragen. 

Tot een uur na de start van elk examen dat in de middelbare scholen wordt georganiseerd, gaan alle internetverbindingen op computers en mobiele apparaten uit. De black-outs duren de volledige examenperiode van de middelbare scholen, die loopt van 20 tot 25 juni.

"Extreme maatregelen"

Minister van Onderwijs Nouria Benghabrit zei in de Algerijnse media dat de regering zich niet comfortabel voelt met deze "extreme maatregelen", maar ook dat ze zich niet passief mogen opstellen tegenover dergelijke mogelijke lekken. 

De internetdiensten volgen de instructies van de overheid om zo "een goede werking van de examenperiode op de middelbare scholen te garanderen", liet de publieke operator Algerie Telecom weten.

Bovendien zijn alle mobiele apparaten die toegang tot internet bieden, verboden voor scholieren en medewerkers van scholen. De apparaten worden verbannen uit de 2000 examencentra in het land, door metaaldetectoren op te stellen voor de ingangen.

Fraude voorkomen

Algerije neemt deze maatregelen omdat er in 2016 op grote schaal werd gefraudeerd tijdens de examens. De vragen werden al voor de examens gelekt, maar ook tijdens en na de examens. Vorig jaar vroegen de autoriteiten om enkel de toegang tot sociale media te verbieden, maar dat bleek niet voldoende.

Ongeveer 700.000 studenten doen dit jaar mee aan de middelbare­school­examens.

Meest gelezen