© Filip Dujardin

Architectenbureau 51N4E uit Brussel wint Europese Prijs voor Urban Public Place

Het architectenbureau 51N4E uit Brussel sleept met zijn ontwerp voor het Skanderbeg Plein in Tirana (Albanië) de Europese prijs voor "Urban Public Place" in de wacht. Hetzelfde bureau onderzoekt verschillende scenario's  voor de toekomst van de zogenoemde fly-over in Gent. 

De European Prize for Urban Public Space gaat naar het architectenbureau 51N4E uit Brussel. Het kreeg de prijs voor zijn ontwerp van het Skanderbeg Plein in Tirana, de hoofdstad van Albanië.

De European Prize for Urban Public Space is een tweejaarlijkse competitie die georganiseerd wordt om meer ruchtbaarheid te geven aan projecten die in Europese steden publieke ruimte creëren, herstellen en verbeteren. 

© Filip Dujardin

Het Skanderbeg Plein in Tirana is een verkeersvrije zone geworden van 170 op 170 meter, traag oplopend naar het centrum en omringd door een  groene gordel. Het plein krijgt door zijn leegte en helling een zekere monumentaliteit mee. Voor de ondergrond gebruikten de architecten diverse soorten steen afkomstig uit verschillende uithoeken van het land. 

Het architectenbureau 51N4E vormt samen met Tractebel Engineering NV ook een studieteam dat mogelijke scenario's bedenkt voor de toekomst van de zogenoemde fly-over in Gent.

De fly-over of de B401 is in de jaren 70 gebouwd en leidt het autoverkeer van de E40, de E17 en de R40 sindsdien tot in het hart van de stad. Die visie op mobiliteit en inrichting van de openbare ruimte liggen de jongste decennia steeds meer onder vuur. Gent wil daarom nagaan hoe het anders en beter kan.

© Heren Loebas

Naast 51N4E vielen er nog Belgische bureaus in de prijzen. Architecten de vylder vinck taillieu en BAVO ontvingen een speciale vermelding voor hun project PC Caritas, een paviljoen van een voormalig psychiatrisch centrum in Melle. Het werd van de sloop gered en getransformeerd tot een vredig toevluchtsoord voor patiënten, familieleden en gebruikers van het publieke park. Het bureau ontving voor datzelfde ontwerp ook al een Zilveren Leeuw op de architectuurbiënnale van Venetië. 

Meest gelezen