Bejaarden gooien hun rusthuiskamer met zicht op Sint-Pietersplein open tijdens het concert van Björk in Gent

3 bejaarden die in het rusthuis Ter Rive in een kamer met zicht op het Sint-Pietersplein in Gent wonen, stellen die open voor 10 fans van Björk tijdens haar concert op 11 juli. Dat meldt organisator Gent Jazz Festival. De opbrengst gaat naar een vzw die daklozen helpt.

Na onder meer wijlen Leonard Cohen, wijlen Prince en Massive Attack geeft Björk op 11 juli een openluchtconcert op het Sint-Pietersplein in Gent. Duizenden mensen zullen dat op het plein zelf bijwonen, maar 10 fans kunnen dat in de luwte van een rusthuiskamer doen.

3 bejaarden die in rusthuis Ter Rive in een kamer met zicht op het plein wonen, stellen die tijdens het concert open. Het gaat om een initiatief van organisator Gent Jazz Festival die daarmee 2 vliegen in 1 klap wil slaan: de vereenzaming van bejaarden onder de aandacht brengen én vzw Enchanté steunen die daklozen helpt.

"Bij de vorige concerten was het ons opgevallen dat verschillende bewoners van het rusthuis uit hun raam meekeken en luisterden", vertelt Bertrand Flamang van Gent Jazz Festival aan VRT NWS. "Dat bracht ons op het idee voor deze actie. We hebben contact opgenomen met Ter Rive en met de bewoners en ze waren meteen enthousiast."

Een ticket kost 74 euro en de opbrengst gaat integraal naar vzw Enchanté. Wie zo'n ticket koopt, zal het concert volgens Flamang prima kunnen volgen. "Uiteraard genieten mensen die een ticket voor de Golden Circle kopen van het beste zicht en geluid, maar wie samen met de bejaarden kijkt, zal het optreden in uitstekende omstandigheden kunnen volgen."

Directeur Hilde Lanszweert van Ter Rive bevestigt aan VRT NWS dat de 3 bejaarden meteen enthousiast waren om hun kamer open te stellen. "Ze hebben een grote kamer met een perfect zicht op het Sint-Pietersplein. Als het podium opnieuw staat opgesteld zoals bij het concert van Prince, zullen ze een mooi zicht hebben."

"Het klopt dat veel bejaarden eenzaam zijn. Zelf zijn ze daar niet altijd mee bezig, maar wij zien het wel. De 3 bejaarden die hun kamer openstellen, zijn nog goed bij geest. Ze kennen Björk niet, maar dat vinden ze niet belangrijk. Ze kijken uit naar het evenement en naar het gezelschap dat ze zullen krijgen."

Meest gelezen