Brief de volgende dag of pas binnen 3 dagen geleverd? Binnenkort stelt Bpost u voor de keuze

Bpost wil de fors dalende brievenmarkt te lijf gaan met een opvallende maatregel. Wie zijn brief de volgende dag wil geleverd zien, zal daarvoor extra moeten betalen via een duurdere postzegel. 

Op dit moment worden brieven geleverd één dag nadat ze verstuurd zijn (dag + 1). Dat is ook zo afgesproken in het beheerscontract met de overheid. Maar volgend jaar Bpost wil ook dag + 3 invoeren, waarbij brieven pas binnen drie dagen geleverd worden. 

 “Door dag + 3 in te voeren, blijven we het beheerscontract respecteren”, zegt Kurt Pierloot van de divisie brievenpost. “Dag + 1 blijft bestaan, zoals voorgeschreven in het beheerscontract, dag + 3 komt er gewoon bovenop”. 

“Iedereen in België, zowel in de stad als op het platteland, zal brieven dag + 1 kunnen blijven versturen en ontvangen”, benadrukt CEO Koen Van Gerven. “Maar de verwachtingen van de klanten veranderen. Niemand verwacht dat een factuur de dag na verzending geleverd wordt. Tegelijk kunnen we onze postrondes efficiënter maken en kunnen we kosten besparen.”

Niemand verwacht dat een factuur de dag na verzending geleverd wordt. 

Koen Van Gerven, CEO Bpost

Dag + 3 goedkoper?

Verwacht niet dat dag + 3 goedkoper wordt dan wat u nu betaalt voor dag + 1. “We gaan de prijs voor dag + 3 niet verlagen ten opzichte van de huidige prijs van dag + 1", zegt Van Gerven. 

De prijsdifferentiatie is één van de maatregelen die het bedrijf heeft bekendgemaakt op aan analistendag in Zaventem. Het binnenlandse brievenvolume daalt fors. Tegen 2022 kan de jaarlijkse daling oplopen tot 9 procent, denkt Bpost. Door de dalende postvolumes en bij vaste kosten stijgt de kostprijs per geleverde brief. “Dat moeten we compenseren om de winstgevendheid op peil te houden”, zegt Van Gerven.

Meest gelezen