"Brandpunt" gaat na bijna 60 jaar op de schop in Nederland

KRO-NCRV stopt vanaf 1 januari met "Brandpunt", het actualiteitenprogramma dat sinds 1959 bijna onafgebroken op de tv in Nederland was te zien. Dat meldt de NOS op gezag van hoofdredacteur Hans Laroes. De website blijft wel bestaan.

Bijna 60 jaar is "Brandpunt" 1 van de iconen van de televisie in Nederland geweest, maar daaraan komt binnenkort een einde. De NOS meldt vanavond dat KRO-NCRV vanaf 1 januari stopt met de uitzendingen van het programma. Hoofdredacteur Hans Laroes en regisseur Herman Vijlbrief bevestigen het nieuws.

VIDEO: "Brandpunt" begon decennialang met deze begintune, een combinatie van drums en trompet.

"Brandpunt" begon in 1959 als actualiteitenmagazine van de KRO. Tussen 1996 en 2010 liep het programma onder de naam "Netwerk", maar sinds 2010 heette het opnieuw "Brandpunt" (en sinds enkele maanden "Brandpunt+"). Vandaag zitten de uitzendingen onder de vleugels van KRO-NCRV, de fusiegroep van de katholieke en de protestantse omroep.

Opmerkelijk: de NPO zegt dat de beslissing om "Brandpunt" te schrappen nog niet formeel vaststaat, maar volgens Laroes is die formulering slechts een doekje voor het bloeden en is de teerling geworpen. "Het besluit is feitelijk aan ons meegedeeld", zegt hij aan VRT NWS.

De redactie van "Brandpunt" telt 23 werknemers. Volgens de NOS zijn zij vandaag ingelicht, maar zijn de gevolgen voor hun werkzekerheid nog niet duidelijk. Online blijft "Brandpunt" wel bestaan. Volgens Laroes krijgt de website zelfs bijkomende middelen.

Meest gelezen