Videospeler inladen...

Festivalterrein van Woodstock was een week lang een archeologische site

Het terrein waar in 1969 het legendarische muziekfestival Woodstock is gehouden, in de Amerikaanse staat New York, is heel even het toneel geweest van archeologische opgravingen. Het kan wat ongeloofwaardig klinken voor wie het nog meegemaakt heeft, maar het was de onderzoekers te doen om de precieze plaatsbepaling van het podium en van de geluidstorens. Dan kunnen bezoekers zich pas echt goed inleven, klinkt het.

Het landbouwperceel dat melkveehouder Max Yasgur in 1969 aan de organisatoren van Woodstock verhuurde, is al lang niet meer hetzelfde sinds het door zowat 400.000 festivalgangers werd vertrappeld.  De oude boerderijwoning werd verkocht, en ook het verderop liggende festivalterrein werd samen met wat omliggende grond verkocht aan een miljonair die er een herdenkingssite van maakte en een museum liet bouwen.

"Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur", zegt museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. In augustus 2019 staan op de site optredens gepland ter gelegenheid van de 50e verjaardag van het festival. De organisatie wil dan met een nieuwe bezienswaardigheid uitpakken: een wandelweg langs de originele setting van het festival.

Luchtfoto's uit 1969 leverden geen sluitende resultaten op omdat het terrein sindsdien met een dikke laag vulgrond opgehoogd werd. De archeologen hopen dat ze nu de oorspronkelijke grondlaag bepaald hebben aan de hand van vondsten zoals een lipje metaal waarmee drankblikjes geopend werden. Die waren indertijd in ons land van aluminium maar dat is al lang niet meer zo, verklaart onderzoeker Josh Anderson die deelnam aan de opgravingen. 

Eens deze laag in kaart is gebracht, is het eenvoudiger om alle putten terug te vinden op plaatsen waar ooit de geluidstorens werden ingegraven. Dan kunnen er foto's van het festival aan te pas komen om de plaats van het podium te vinden.

De museumdirectie speelt ook met de gedachte om een deel van het festivalterrein in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, maar twijfelt nog. Zoveel mensen voelen zich met deze plek verbonden, het is belangrijk om alle aspecten te overwegen, zegt Lawrence.

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen