Videospeler inladen...

Griekenland binnenkort van het noodinfuus? "Een mijlpaal voor het land en de hele eurozone"

Vandaag beslissen de ministers van Financiën van de eurozone meer dan waarschijnlijk over de betaling van een laatste schijf van de noodlening aan Griekenland. De allerlaatste, want vanaf augustus zou Griekenland financieel weer op eigen benen kunnen staan.

Acht jaar geleden brak in Griekenland een zware financiële crisis uit. Alleen noodleningen - van de andere eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF - konden het land rechtop houden. En daar lijkt nu een einde aan te komen, zegt onze economie-expert Michaël Vandroogenbroeck in De Ochtend op Radio 1: "Investeerders lijken bereid om Griekenland opnieuw vertrouwen te geven. Dat vertrouwen was acht jaar geleden helemaal verdwenen, toen bleek dat Griekenland gelogen had over zijn financiële huishouding. Maar er is de voorbije jaren heel veel gebeurd om dat vertrouwen te herstellen. Extreem zware besparingen en hervormingen om de Griekse economie weer op het juiste spoor te krijgen."

"Dit is een mijlpaal voor Griekenland en voor de hele eurozone," zegt Van Droogenbroeck. "De voorbije acht jaar was Griekenland echt het zorgenkind van de eurozone, het had geen enkele toegang tot de financiële markten. Dat daar nu een einde aan komt, is een pagina die omgeslagen wordt."

Voorzichtige economische groei

Met de Griekse economie gaat het intussen voorzichtig beter: "Er is opnieuw groei. Vorig jaar ruim 1 procent, vandaag nog iets meer. En dat is opmerkelijk. Maar tegelijk ook heel relatief, want de vorige jaren is de Griekse economie alleen maar gekrompen. De voorbije acht jaar met 25 procent. Op korte termijn zijn de economische vooruitzichten best oké, maar op lange termijn zijn er toch nog veel 'knipperlichten'. De banken hebben nog altijd veel slechte leningen, en de arbeidsmarkt is enorm aan het vergrijzen omdat tijdens de crisis veel hoogopgeleide jonge Grieken het land verlaten hebben."

Het massaprotest van de Grieken tegen de zware besparingen en hervormingen is wat uitgedoofd, maar verdwenen is het niet. "In Athene zijn er nog heel geregeld betogingen als er weer eens een besparingsmaatregel wordt genomen. Het broeit nog altijd."

VIDEO: Het einde van de financiële lijdensweg lijkt in zicht voor Griekenland. Maar hoe gaat het met de Grieken zelf? "De statistieken zijn goed, maar daarom gaat het nog niet goed met de mensen", zegt een ambulancier in de reportage van "Terzake" die u hieronder kunt bekijken.

Videospeler inladen...

VIDEO: "Voor de gemiddelde Griek is het nog niet veel beter, er is heel weinig perspectief", meent onze correspondent in Athene Bruno Tersago.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen